İngiltere'de yapılacak AB referandumu

İngiltere'de yapılacak AB referandumu
İngiliz hükümeti, Adalet Bakanı Gove'un, aday ülkeler AB'ye katıldığında İngiltere'ye milyonlarca göçmenin gelerek ülkenin sağlık sistemini yıpratacağı iddialarını reddetti- İngiltere Başbakanlığı:- "Başbakan'ın geçen şubat ayında sağladığı reformlar kaps

LONDRA (AA) - İngiliz hükümeti, Adalet Bakanı Michael Gove'un, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci devam eden Türkiye gibi ülkelerin Birliğe tam erişim sağladıkları zaman bunun, İngiltere'nin kamu hizmetlerine "doğrudan ve ciddi tehdit" oluşturacağı iddialarını reddetti.

İngiltere Başbakanlığı, Gove'un The Times gazetesinde yayımlanan makalesinde yer alan iddialarla ilgili açıklamada bulundu.

Başbakanlık açıklamasında, üyelik süreci devam eden ülkelerin önünde uzun yıllar olduğu ve herhangi bir genişleme planına ilişkin İngiltere'nin veto hakkı bulunduğu hatırlatılarak "Başbakan'ın (David Cameron) geçen şubat ayında sağladığı reformlar kapsamında, gelecekte Birliğe katılımlar için bir dizi farklı geçiş düzenlemesi olması gerektiği müzakere edildi. Yani gelecekte ülkelerin Birliğe katılımı hakkında konuşanlar, geçmişe bakıyor. Başbakan'ın, anlaşmada güvence altına altığı özel statüye bakmıyor." ifadesi kullanıldı.

İktidardaki Muhafazakar Partili Gove, bugün yayımlanan makalesinde, hükümetin çabalarına rağmen AB'nin reforme edilemediğini vurgulayarak "AB'nin reformlaşması için hırslı planlarımız vardı. Birliği reforme edemememiz, AB'nin ekonomik bir obruğa dönüşmesine sebep oldu." yorumunu yapmıştı. AB'nin sığınmacı kriziyle mücadelede Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Türkiye'yi Birliğe katılmak üzere davet ettiğini belirten Gove, "Çünkü biz kendi sınırlarımızı koruyamıyoruz. AB üyeliğine devam etmeyi kabul edersek, kamu hizmetleri, yaşam standartları ve sosyal dayanışmayı koruma becerimize yönelik doğrudan ve ciddi bir tehdit bulunuyor. Milyonlarca kişinin daha AB vatandaşı olması ve Birleşik Krallık'a taşınma hakkına sahip olmasıyla Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) gibi kamu hizmetleri, ölçülemez bir baskıyla karşı karşıya kalacak." ifadesine yer vermişti.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron, AB'nin reformlaşması çerçevesinde Brüksel ile yürüttüğü yeniden müzakerelerde istediğini kopardığını ve ülkesinin 28 üyeli Birlikte kalması gerektiğini savunuyor. Cameron'ın, İngiltere'nin 1973 yılından beri sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götüreceğini ve ülkesinin AB'de kalmasından yana kampanya yürüteceğini açıklamasından sonra İngiliz siyasetinde hareketli günler yaşanıyor. Muhafazakar Parti, "Başbakan'ın yanında duranlar" ve "karşı çıkanlar" olarak ikiye ayrıldı.

Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.