İngiltere'nin AB'deki geleceği

İngiltere'nin AB'deki geleceği
İngiltere Başbakanı Cameron:- "Britanya için en iyi olanı istiyorum. Britanya için en iyi olan ise Avrupa Birliği içerisinde kalmak"- "Bu ortak pazarlı büyük piyasada kendi pozisyonumuzu koruyarak sorunları çözmek konusunda daha güçlü olacağımızı düşünüyo

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği içerisinde daha güçlü ve etkili olacağını belirterek birlikten ayrılmanın “karanlığa doğru atılmış bir adım” olacağını savundu.

İngiliz yayın kurumu BBC’de Andrew Marr Show’a katılarak AB referandumuna ilişkin soruları yanıtlayan Cameron, “Britanya için en iyi olanı istiyorum. Britanya için en iyi olan ise Avrupa Birliği içerisinde kalmak. Bu ortak pazarlı büyük piyasada kendi pozisyonumuzu koruyarak sorunları çözmek konusunda daha güçlü olacağımızı düşünüyorum” dedi.

AB ile bilgi paylaşımının önemini vurgulayan Cameron, “AB’de kalarak ve ortaklarımızla çalışarak suçluluklarla ve teröristlerle daha iyi mücadele edebilir, ülkemizde daha güvenli yaşayabiliriz. Bunun pozitif bir seçim olduğunu düşünüyorum. Dünyada zaten devam eden belirsizlikler içerisinde karanlığa doğru atlamak...Neden daha fazla risk alalım?” ifadesini kullandı.

AB’den ayrılmanın, ülkesinin bağımsızlığını sadece görünürde artıracağını savunan Cameron, “Ortak pazar içerisinde, dünyanın ve insanların güvenliği için politik işbirliği içinde olacağız. Ama AB'de sevmediğimiz projelerde yer almayacağız. Britanya AB’den ayrılırsa bu bir bağımsızlık hissi yaratabilir. Fakat kendinize şunu sormanız gerekiyor; ‘bu gerçek mi'. Birlikten ayrıldığınızda bir bağımsızlık illüzyonunuz oluyor ama gücünüz olmuyor, kontrolünüz olmuyor” dedi.

İngiltere’nin elde ettiği anlaşmanın tüm AB ülkeleri tarafından kabul edildiğinin altını çizen Cameron, anlaşmanın uluslararası hukuk açısından bağlayıcılığı olduğunu ve AB liderlerinin onayı olmadan değiştirilemeyeceğini kaydetti.

Dün yapılan kabine toplantısında tüm bakanların Brüksel’le görüşmelerde elde edilen anlaşmanın başarılı olduğunu kabul ettiğini söyleyen Cameron, 29 bakandan 23’ü Britanya’nın reforme edilmiş bir Avrupa Birliği içerisinde kalmasının daha iyi olduğu görüşüne katıldı” diye konuştu.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’a da AB üyeliğinin devamı yönündeki kampanyasına katılma çağrısında bulunan Cameron, “AB içerisinde daha güvende, daha güçlü, daha iyi durumda olacağız. Nigel Farage (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi lideri) George Galloway (Respect Partisi lideri) ile kola kola durmak ve karanlığa atlamak ülkemiz için yanlış adım olur” ifadesini kullandı.

- İskoçya’da bağımsızlık talepleri yükselebilir

AB üyeliğinin devamı için çalışacağını söyleyen İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri ve İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon, Birleşik Krallık’ın referandumla AB üyeliğinden ayrılması durumunda İskoçya’da bağımsızlık taleplerinin artacağını söyledi.

Sturgeon, “Bu kesinlikle İskoçya’daki halkın talebi olur. Umuyorum bu senaryo gerçekleşmez. Bu benim istediğim bir senaryo değil” diyerek İskoçya’nın, AB üyeliğinin devamını istediğini belirtti.

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage ise “Parlamentomuz ve mahkemelerimiz Britanya’nın çıkarlarına uygun olmayan kanunları hükümsüz kılamıyor” dedi.

- AB referandumu 23 Haziran’da yapılacak

Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili referandum 23 Haziran’da yapılacak. Referandumda halka "Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı" sorusu yöneltilecek.

Birleşik Krallık İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşuyor.

AB ile varılan anlaşmayla İngiltere’nin birlik içinde “özel statü” elde ettiğini söyleyen Cameron, üyeliğin devamından yana kampanya yürütecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.