"İnovasyon Haftası İzmir Buluşması"na doğru

"İnovasyon Haftası İzmir Buluşması"na doğru
TİM Başkanı Büyükekşi: - "Dünya dış ticareti, geçen yıl 15,2 trilyon dolar oldu. Aldığımız pay ise yüzde 0,8'den yüzde 0,95'e çıktı. 2018 yılı hedefimiz yüzde 1,2 pay almak. Böyle gidersek inşallah gerçekleştiririz. 2023'te de yüzde 1,5'i yakalarız"

İZMİR (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya dış ticaretinin geçen yıl 15,2 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Aldığımız pay ise yüzde 0,8'den yüzde 0,95'e çıktı. 2018 yılı hedefimiz yüzde 1,2 pay almak. Böyle gidersek inşallah gerçekleştiririz. 2023'te de yüzde 1,5'i yakalarız" dedi.

Ekonomi Bakanlığının katkısıyla TİM tarafından düzenlenecek "Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Buluşmaları"nın tanıtım toplantısında konuşan Büyükekşi, etkinliklerin geçen 2 yılda olduğu gibi bu yıl da İzmir'den başlayacağını söyledi.

Yeni Türkiye'nin inşasının başlı başına bu toprakların son dönemde gördüğü en önemli inovasyon hamlesi olduğuna işaret eden Büyükekşi, milli gelirin yüzde 3'ünün Ar-Ge'ye dayandığı, yüksek teknolojili markaların bulunduğu Türkiye oluşturmak durumunda olduklarını anlattı.

İnovasyon Haftası etkinlikleriyle her yıl on binlerce kişiye ulaştıklarını kaydeden Büyükekşi, geçen yılki etkinliğe 50 bin kişinin katıldığını, bu rakamlara bakıldığında inovasyon konsunda farkındalık oluşturma amaçlarına büyük ölçüde ulaştıklarını vurguladı.

- 2023 ihracat hedefi

Büyükekşi, 7 yıl önce ihracat hedefini belirlemeye çalışırken önemli ekonomistlerle görüştüklerini, 2023'te dünya dış ticaretinin ne olacağına yönelik öngörülerini istediklerini ifade ederek, 25 trilyon, 34,5 trilyon dolar ve 50 trilyon dolarlık üç senaryodan 34,5 trilyon dolarlık senaryoyu benimsediklerini dile getirdi.

Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Burada dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı hedef koyduk. Seçtiğimiz 34,5 trilyon dolarlık senaryonun yüzde 1,5 'i, 500 milyar dolar yapıyor. Bu hedef tek bacaklı değil. Bir taraftan 500 milyar dolar, öbür taraftan hedef dünya dış ticaretinde yüzde 1,5 pay almak. Dünya dış ticareti, geçen yıl 15,2 trilyon dolar oldu. Aldığımız pay ise yüzde 0,8'den yüzde 0,95'e çıktı. 2018 yılı hedefimiz yüzde 1,2 pay almak. Böyle gidersek inşallah gerçekleştiririz. 2023'te de yüzde 1,5'i yakalarız. Eğer dünya dış ticareti 25 trilyon dolar olursa, Türkiye, 375 milyar dolar ihracat gerçekleştirirse hedefi tutturmuş oluruz. Ya da 50 trilyon dolar olursa, biz de 500 milyar dolar yaparsak, hedefi gerçekleştirememiş oluruz. Yani önemli olan rakam değil, dünya dış ticaretinden, pastadan alacağımız pay.

Bunu da yapabilmemiz için katma değeri yükseltmek, teknoparklar, Ar-Ge, inovasyon, marka konusundaki çalışmalar çok büyük destek sağlayacak."

"İzmir Buluşmaları"na ev sahipliği yapacak Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de bu yılki programı interaktif etkinliklerle zenginleştirmeyi amaçladıklarını dile getirerek, 17-18 Mart'ta düzenlenecek programda inovasyon, markalaşma ve pazarlama gibi konularda panel ve konferanslar düzenleneceği bilgisini paylaştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.