Mehmet Emin Bozkulak

Mehmet Emin Bozkulak

IPARD Hibeleri ile Üreterek Kazanmak (1)

IPARD Hibeleri ile Üreterek Kazanmak (1)

Bu hafta bölgemizi de çok yakından ilgilendiren ve Üreterek kazanman için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından uygulanan IPARD programını inceleyeceğiz.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) sayesinde hayvansal ve bitkisel üretime yönelik yatırımlar destekleniyor. Geçtiğimiz yıl ilki tamamlanan IPARD’ın yeni döneminde bu ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar da destek kapsamında. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD programı ile; Tarım, Hayvancılık, Su ürünleri, Kırmızı ve Kanatlı Eti, Süt ve Süt Ürünleri İşleme, Arıcılık, Kırsal Turizm, Yerel Ürünler, Tıbbi Aromatik Bitkiler ile Süs Bitkileri gibi sektörler destekleniyor ve üretimde hibe oranı yatırımın yüzde 60-70’ine ulaşıyor.

Geçtiğimiz yıl tamamlanan IPARD1 programı ile 2007-2013 projeleri için 1 milyar 165 milyon Euro destek verildi. IPARD1 için başvuran 16 bin projeden 11 bini kabul edildi. Bu projelerle 7 milyar TL yatırım yapılırken, 3.3 milyar TL hibe verildi. Yine bu projeler için 1.5 milyar TL vergi muafiyeti sağlandı. 57 bin kişilik istihdam oluşturan IPARD1 projeleri sayesinde 180 milyon TL ihracat da yapıldı. IPARD1, 4 bin 572 genç yatırımcının, bin 55 kadın yatırımcının üretim veya ticaret hayallerini gerçekleştirmelerini sağladı.

IPARD2’de ilk çağrıya 8 bin 789 başvuru alındı, 1639 sözleşme hazırlanmış durumda. 2014-2020’yi kapsayan IPARD2 dahilinde 1 milyar 45 milyar Euro destek verilecek program, Konya’mızın da aralarında bulunduğu 42 ilde uygulanıyor.

IPARD2’de ilk sırada Süt üreten tarımsal işletmeler yer alıyor. Süt üretimi için yapılan yatırımlar yüzde 60-70 arasında hibe alabiliyor. Destek miktarı 20 bin Euro’dan 1 milyon Euro’ya kadar çıkıyor. Başvuracak projeler için 1-120 adet süt ineği kapasiteli ahır, 50-500 adet süt veren koyun-keçi kapasiteli ağıl, 5-50 adet süt veren manda kapasiteli ahır şartı bulunuyor.

IPARD2 programı ile, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması da destek kapsamında. Destek almak için süt işleyen işletmelerin yatırım sonunda günlük en az 10 ton, en fazla 70 ton kurulu işleme kapasitesine sahip olması gerekiyor. Süt toplama merkezleri ise en fazla 70 ton toplama kapasitesine sahip ise destek alabiliyor. Bir işletmeci, aynı ilde 5 ayrı süt toplama merkezi için destek alabiliyor. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesinde hibe oranı yüzde 50. Süt işlemede destek 30 bin-3 milyon Euro arasında. Süt toplamada destek ise 30 bin Euro’dan 1 milyon Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler; 30-250 adet sığır kapasiteli ahır, 100-500 adet koyun-keçi kapasiteli ağıl, 10-50 adet manda kapasiteli ahır olması durumunda yüzde 50 oranında hibe alabiliyor. Et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar da aynı şekilde destekleniyor.

Bir periyotta 5 bin-50 bin Et Tavuğu kapasiteli broyler kümesi, bin-8 bin kapasiteli Hindi Kümesi, 350-3 bin kapasiteli Kaz Kümesi yatırımları destek kapsamında. Bu alandaki üretime yönelik yatırım yüzde 60-70 oranında hibe alabiliyor. Destek miktarı 20 bin-500 bin Euro arasında.

Yumurta Tavukçuluğu alanında ise hibe, mevcut işletmelerin modernizasyonu için veriliyor. 20 bin-100 bin yumurta tavuğu kapasiteli işletmeler, modernizasyon projelerinde yüzde 60-70 oranında ve 20 bin Euro-1 milyon Euro sınırlamasıyla destek alabiliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Emin Bozkulak Arşivi
SON YAZILAR