Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Muhammed:

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Muhammed:
"Çatışmaların ortasında kalıp, can güvenliği söz konusu olan vatandaşların nereye, nasıl tahliye edileceklerine ilişkin bir plan hazırlandı ancak henüz uygulanmaya konulmadı"- "Ketin geri alınması uzun sürer ve sokak çatışmasına dönüşürse ülkenin diğer bö

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin geri alınması sürecinde yaşanacak iç göçmen dalgasına karşı tedbir aldıklarını belirterek, "Birlemiş Milletler (BM) ile plan hazırladık ancak operasyon detayları bilinmediği için henüz uygulamaya konulmadı" dedi.

Muhammed, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki çalışma ofisinde, AA muhabirine, muhtemel Musul operasyonunda yaşanacak iç göçmen dalgası ve alınacak önlemler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kentin terör örgütü DAEŞ'ten geri alınması için yapılan askeri planın yanında, çatışmalardan kaçacak siviller için de insani planın hazırlandığını belirten Muhammed, "Çatışmaların ortasında kalıp, can güvenliği söz konusu olan vatandaşların nereye, nasıl tahliye edileceklerine ilişkin bir plan hazırlandı ancak henüz uygulanmaya konulmadı. Operasyonun ne zaman başlayacağı ve detayları hakkında elimizde bilgi yok. Bunun yanında hükümet tarafından herhangi bir bilgilendirme yapılmadı" ifadelerini kullandı.

Musul'un geri alınması sürecinin, iç göçmen sayısına direkt olarak etki yapacağının altını çizen Muhammed, "Eğer ketin geri alınması uzun sürer ve sokak çatışmasına dönüşürse ülkenin diğer bölgelerine akın edecek iç göçmen sayısı artacaktır. Böyle bir durumda iç göçmen sayısının 250 binden 750 bine çıkmasını tahmin ediyoruz" görüşünü ileri sürdü.

DAEŞ'in kontrolu altında yaşayan sivil vatandaşların azımsanacak oranda olmadığına dikkati çeken Muhammed, "Kent merkezinde yaklaşık bir buçuk milyon ve çevresinde ise 500 bin kişi olmak üzere toplamda iki milyon sivil var. Bu sayı küçümsenecek oran değil. Bu yüzden BM ile ortak bir plan yaptık. Kampların nereye kurulmasına da karar verdik ancak uygulanmaya konulmadı" dedi.

Musul'dan gelecek olan iç göçmenleri Kürt bölgesine yerleştirmeyi planlamadıklarına değinen Muhammed sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha önceki çatışmalardan dolayı zaten çok sayıda sığınmacı ve iç göçmen bölgeye akın etti. İkinci bir göç dalgasını kaldıracak güçte olduklarını sanmıyoruz. Bu yüzden Musul halkı için yapılacak kampların çoğunun kentin çevre bölgelerinde kurulmasını planladık. Eğer tahminlerimizin üzerinde bir sayı ile karşılaşırsak, ülkenin güney ve orta kesimdeki bölgelere sevk edilebilirler."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.