Irak parlamentosu baskını

Irak parlamentosu baskını
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini:- "AB, Başbakan Haydar el-İbadi ve diğer siyasi liderlerin mevcut siyasi çıkmaza bir çözüm bulmaya dönük tüm çabalarını destekliyor, tüm parlamenterlere ve halka bu çabaları kesintiye uğr

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Irak parlamentosu baskının ardından, milletvekilleri ve halktan siyasi çıkmaza çözüm bulmaya dönük tüm çabaları desteklemelerini isterken, ülkede istikrarsızlığın daha da artabileceği uyasında bulundu.

Mogherini, Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının Irak'ta parlamento binasını basmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Parlamentoya saldırı ve Bağdat'ta şiddet içeren protestoların, zaten gergin olan bir ortamda istikrarsızlığı daha da artırabileceği uyasında bulunan Mogherini, demokratik sürecin bilinçli olarak kesintiye uğratıldığını ifade etti.

- "Çözüm çabalarını kesintiye uğratmayın"

Mogherini, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Düzenin hızlı bir şekilde yeniden sağlanması, ülkelerindeki istikrarsızlık nedeniyle uzun süredir sıkıntı çeken Irak halkı ve birçok tehlikeyle karşı karşıya olan tüm bölgenin çıkarınadır. AB, Başbakan Haydar el-İbadi ve diğer siyasi liderlerin mevcut siyasi çıkmaza bir çözüm bulmaya dönük tüm çabalarını destekliyor, tüm parlamenterlere ve halka bu çabaları kesintiye uğratmak yerine desteklemeleri çağrısı yapıyor."

AB yetkilisi, tüm Iraklılar ile bölgesel ve uluslararası aktörlerin, ülkeyi istikrara kavuşturmak için yapıcı ve demokratik ortam ile kapsayıcı bir sürecin inşasına katkı yapmalarının hayati önemde olduğunu vurguladı.

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı çok sayıda gösterici, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi ihlal ederek, parlamento binasına girmişti. Ellerinde Irak bayraklarıyla vekillerin koltuklarında oturan eylemcilerin içerideki eşyalara zarar vererek, pencere ve masaları kırdığı görülmüştü. Yeşil Bölge çevresini koruyan beton bariyerler göstericiler tarafından yıkılırken, bazı göstericiler de milletvekillerinin araçlarına zarar vermişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.