Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

IRAK, SURİYE, IŞİD, TCMB

IRAK, SURİYE, IŞİD, TCMB

       Bu başlık piyasaların tamamen bir özetidir.  

       Geçtiğimiz hafta para piyasalarını IŞİD vurmuştu. Bu hafta ise TCMB’nin faiz kararı piyasaların üzerinde etkili olacak.

     TCMB’nin üstündeki baskı artarak devam ediyor. Ekonomiden sorumlu devlet Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi önceki gün faizlerle ilgili oldukça sert açıklamalarda bulundu. TCMB’nin faizleri 29 Ocak’taki seviyelerine hızla geri çekmesi gerektiğini, piyasaların bunu fiyatladığını ve fazla tepki göstermeyeceğini söyledi. Kısaca piyasaların buna hazır olduğunu ifade etti. TCMB’nin piyasanın arkasında değil önünden gitmesi gerektiğini de belirtti. Faizlerin 0,50-0,75 değil daha yüksek bir şekilde indirilmesi gerektiğini söyledi. Piyasalar şimdi TCMB’nin yapacağı faiz indirimine kilitlendi.   Faizlerde sert bir indirim beklemiyorum. Dün bu yazımı yazarken bir yandan da TCMB’nin faiz kararını bekliyorum. Yazımın sonlarına doğru TCMB’nin faiz kararı da açıklanmış olacak, bende sizlerle paylaşacağım.

     TCMB Başkanı Sayın Erdem Başçı geçtiğimiz hafta Konya’da idi. Burada taptığı sunumda faizlerle ilgili ölçülü bir indirim olacaktır, demişti. Piyasanın ölçülüden anladığı 0,50-0,75 baz puan şeklinde, bunu da zaten piyasalar şu anda fiyatlamış durumda. Böyle bir indirim söz konusu olursa piyasalarda büyük bir hareketlilik olmayacaktır. Borsa İstanbul (BİST) 80,000 seviyelerinde, Dolar/TL 2,130, Euro/TL ise 2,900 seviyelerinde seyrini sürdürecektir.

    Bunların dışında olabilecek sert bir faiz indirimi ise piyasalarda dalgalanma yaratacaktır. Neden dersek sadece faiz indirimini dikkate almayan bir piyasa olduğunu söylemek isterim. Dışarıda İŞİD ve rehin alınan 49 vatandaşımız, Irak’taki yangın giderek büyümektedir. Suriye bir tarafta Ukrayna-Rusya gerginliği diğer tarafta, piyasaları germeye yetiyor ve artıyor da.

Irak’taki yaşanan gelişmeler petrol fiyatlarını tırmandırmaya devam ediyor. Bu olay bile bizim açımızdan olumsuz, çünkü cari açığımız büyüyor.

İŞİD militanlarının elinde 49 vatandaşımız hala esir. Devletimiz esirlerin kılına zarar gelmesin diye büyük bir titizlikle çalıştığını söylüyor. Sayın Bakanımız Ahmet Davutoğlu’nun yoğun gündeminde konsolosumuz ve 49 vatandaşımızın kurtarılması için gerekli çalışmalar var.

    Birçoğumuz neden operasyon yapılmıyor, vatandaşlarımız kurtarılmıyor diye düşünüyordur.

Zaman zaman bende düşünüyorum. Fakat unutulmaması gereken, karşımızdaki bir devlet değil bir terörist grup, hem de Müslüman. Kaçırdıkları ve öldürdükleri de Müslüman bu çerçeveden bakacak olursak karşımızdakilerin ne kadar acımasız olduğunu rahatlıkla anlarız. Türkiye Cumhuriyeti devleti de bu çerçeveden bakıyor olacak ki onlara yakın gruplardan yardım alarak vatandaşlarımızı kurtarmaya çalışıyorlar. İnşallah sağ salim kurtarılırlar. Aksini düşünmek istemiyorum. Hem siyasi hem ekonomik açıdan büyük bir olaya sürüklenebiliriz, bu da başka bir tehlike olduğunu söylemek isterim.

    Genele bakacak olursak piyasaların hiç de rahat olmadığını söyleyebilirim. Yukarıda da belirtmiş olduğumum gibi Ukrayna-Rusya ve Suriye- Irak’taki yaşanan gelişmeler global piyasalara etki etmeye devam ediyor. Bizi en çok etkileyen Irak ve Suriye diyebiliriz. Yaşanan olaylar bir taraftan ihracatımıza balta vururken diğer taraftan petrolün yükselmesi cari açığımızı büyütüyor. İleride ekonomimize daha büyük yaralar açabilir. Global piyasalarda yaşanan bu olumsuzluk altın fiyatlarını da tırmandırıyor. 15 gün önce Altın’ın Ons’u 1265 dolar seviyelerine kadar düşmüşken, global piyasalardaki gergin ortamdan dolayı Altını ons’u 1315 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Gram bazında 84,00 lira iken 90,00 TL seviyelerine yükseldi. Bu da gelinen noktanın ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor.   

   TCMB’nin faiz kararı yazımı yazdığım son dakikalarda geldi. Merkez Bankası Para Piyasaları Kurulu politika faizlerini 0,75 baz puan indirdi, beklentilere neredeyse bire bir örtüştü denilebilir. Piyasalar fazla tepki vermeyecektir. Fakat bir ay sonra tekrar TCMB’nin toplantısı var, o toplantıda beklentiler daha çok değişecektir. Yukarıda yazdığım gibi şimdilik Dolar/TL 2,130, Euro/TL 2,900 ortalaması ile hareket ediyor.       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR