Irak Ve Suriye Tezkeresi Tbmm Genel Kurulu'nda

Irak Ve Suriye Tezkeresi Tbmm Genel Kurulu'nda
Milli Savunma Bakanı Canikli: (1)- "Bölücü terör örgütünün küresel desteğindeki artışla birlikte Türkiye'ye yönelik saldırılar da artmaktadır. Tehdidin kaynağı daha önce sadece ve büyük oranda Kuzey Irak'tan beslenmekteyken, bugün bu ölçeğin boyutu, büyük

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, "Bölücü terör örgütünün küresel desteğindeki artışla birlikte Türkiye'ye yönelik saldırılar da artmaktadır. Tehdidin kaynağı daha önce sadece ve büyük oranda Kuzey Irak'tan beslenmekteyken, bugün bu ölçeğin boyutu, büyüklüğü ve derinliği maalesef artmış ve şimdi Suriye'nin kuzeyi de bu tehdit unsurlarına ilave edilmiştir." dedi.

Canikli, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulunda, hükümet adına konuşma yaptı.

Konuşmasına başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Canikli, Türkiye'nin uzun zamandan beri tehlikeli, bölücü ve ayrılıkçı terör örgütleriyle mücadele ettiğini hatırlattı.

Milli Savunma Bakanı Canikli, son yıllarda Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı güvenlik tehdidinin boyutunun hem arttığını hem de küresel ölçeğe taşındığını vurguladı.

- "Yeni devletçikler kurulmak istenmektedir"

Bugüne kadar Türkiye'nin verdiği mücadelede büyük bedeller ödediğini ve ödemeye devam ettiğini söyleyen Canikli, terör örgütlerinin ortaya koyduğu tehdidin başka bir boyuta taşındığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla terör örgütlerinin Türkiye'ye yönelik saldırılarını sadece bölücü ve ayrılıkçılık gerekçelerle izah etmek mümkün değildir. Bugün, içinde bulunduğumuz coğrafyanın siyasi sınırları yeniden dizayn edilmeye çalışılmaktadır. Esasında proje, 1990'lı yılların başında hayata geçirilmeye başlanmıştı. Ülkemizin de içinde bulunduğu bu coğrafyada devletler küçültülmek, güçsüzleştirmek, etkisizleştirmek ve sürekli birbirleriyle kavga eden, aralarında derin ayrılıkların olduğu yeni devletçikler kurulmak istenmektedir. Bu şekilde coğrafya, dizayn etmeye çalışanlar tarafından çok daha kolay yönetilebilir hale gelecektir."

Bölücü terör örgütünün ve onunla birlikte hareket edenlerin, tüm terör örgütlerinin, bu projenin realize edilmesi için birer taşerondan, paravandan ibaret olduğuna dikkati çeken Canikli, söz konusu projenin küresel ölçekli olduğunu dile getirdi.

"Yüzyıl öncesinin defterleri yeniden açılmıştır." diyen Canikli, küresel senaristlerin bu projeyi 30 yıl öncesinde hayata geçirmeye çalıştıklarını belirtti.

- "Terör örgütlerinin ağızlarına iki parmak bal sürülmüş"

Canikli, "Onlar açısından hedeflerinin bir hayli gerisinde bulunmaktadırlar. Bu oyunu bu açıdan Türkiye bozmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütlerinin, bu dönemde söz konusu projenin hızla sonuçlandırılması için her türlü desteği bazı ülkelerden ve çevrelerden gördüğünü bildiren Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu terör örgütlerinin ağızlarına iki parmak bal sürülmüş ve onlar da bu maşalık görevine, fonksiyonuna razı olmuşlardır. Bölücü terör örgütünün küresel desteğindeki artışla birlikte Türkiye'ye yönelik saldırılar da artmaktadır. Tehdidin kaynağı daha önce sadece ve büyük oranda Kuzey Irak'tan beslenmekteyken, bugün bu ölçeğin boyutu, büyüklüğü ve derinliği maalesef artmış ve şimdi Suriye'nin kuzeyi de bu tehdit unsurlarına ilave edilmiştir. PKK'nın Suriye yapılanması olan PYD/YPG terör örgütü, bugün Suriye sınırları boyunca siyasi bir oluşum peşindedir. Özellikle müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri'nin yoğun silah, mühimmat, araç-gereç, istihbarat ve her türlü lojistik desteğiyle bu bölgelerden Arap ve Türkmen nüfusu çıkartarak, onları topraklarından ederek bu emeline, yani Suriye'nin kuzeyinde, ülkemizin güneyinde etnik yapı üzerine kurulu, terör örgütü tarafından koordine edilecek ve yönetilecek bir siyasi oluşumu gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar."

PYD/YPG'nin bölgeye yerleşmiş olan halkları oradan çıkararak işgalci bir anlayışla etnik yapı üzerine kurulu bir yapılanmanın önünü açmaya çalıştığını vurgulayan Canikli, Münbiç ve Rakka'nın da bunlara örnek olduğunu söyledi.

- "Bu silahlar, bu yapı içerisinde er veya geç Türkiye'ye yöneltilecektir"

Canikli, Kerkük ve Telafer'de de söz konusu halkların koparılmaya çalışıldığını bildirerek, bu şekilde bir yapılanmaya ve çalışmaya müsaade edilmeyeceğini belirtti.

Mili Savunma Bakanı Canikli, şunları kaydetti:

"Maalesef müttefikimiz Amerika ve diğer ülkeler tarafından terör örgütlerine DEAŞ'la mücadele kılıfı altında, çerçevesinde inanılmaz yardım ve destekler yapılmaktadır. Bunların hepsini biliyoruz. Müttefiklerimiz tarafından verilen listelerde belirtilen silah, mühimmat ve teçhizatın çok daha büyük boyutta olanı bu terör örgütüne aktarılmaktadır. Bu silahlar, bu yapı içerisinde er veya geç Türkiye'ye yöneltilecektir. Bunu da biliyoruz, görüyoruz. Bu, olabilecek en kararlı şekilde muhataplarımıza, en üst seviyede her fırsatta ifade edilmektedir. Sadece bunların, muhataplarımıza, müttefiklerimize ifade edilmesi yetmez. Onunla bu sorunun çözülmesi kesinlikle söz konusu değil, mümkün değil. Türkiye, aktif olarak arazide bu yanlışları, işgalleri, tehditleri ortadan kaldıracak adımlar fiilen atmadığı sürece bu tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bunu da biliyoruz, görüyoruz ve bu çerçevede gereğini yapıyoruz."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.