Iraklı Türkmenlerden hükümete tepki

Iraklı Türkmenlerden hükümete tepki
ITC Başkanı Salihi:- "Cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı ve bazı siyasal grup başkanlarının imzaladığı Ulusal Reform Belgesi, reform değil, mezhep ayrımı belgesidir"- "Irak'taki hükümet, Türkmenleri Sünni ve Şii diye ayırmak istiyor. Buna izin vermey

BAĞDAT (AA) - Irak'taki Türkmenler, dün Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar el-İbadi, Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve bazı siyasal grup başkanlarının imzaladığı "Ulusal Reform Belgesi"ni, Türkmenleri göz ardı ettiği gerekçesiyle eleştirdi.

Bağdat'ta Meclis binasında düzenlediği basın açıklamasında Türkmen milletvekilleri adına konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, dün imzalanan belgeyi eleştirerek, "Cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı ve bazı siyasal grup başkanlarının imzaladığı Ulusal Reform Belgesi, reform değil, mezhep ayrımı belgesidir" dedi.

Salihi, sözlerine şöyle devam etti:

"Hükümet Türkmenleri ne kadar göz ardı ederse etsin bu milleti bitirmeyecek. Osmanlı İmparatorluğu sonrası ülkeyi işgal eden İngilizlerden başlayarak 2003 yılına kadar Türkmenler sistem dışına itildi. Tüm bunlara rağmen toplum en önemli liderleri doğurdu. Bu hükümet de ne kadar bizi görmezden gelirse gelsin bu millet hep diri kalacak."

Salihi, "Irak'taki hükümet, Türkmenleri Sünni ve Şii diye ayırmak istiyor. Buna izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı

- "Türkmenlere karşı kasıtlı göz ardı politikası"

Türkmen Milletvekili Hasan Turan da belgeyi eleştirerek, söz konusu belgenin imzalanması toplantısına Türkmen temsilcilerinin çağrılmadığını ve bunun Türkmenlere karşı kasıtlı göz ardı politikası olduğunu söyledi.

Türkmenlerin yürüttüğü İnsan Hakları Bakanlığının kapatılmasına işaret ederek, İbadi'nin birinci reform hamlesinde Türkmenleri hükümetten de dışladığını belirten Turan, "Bu belgenin reforma ihtiyacı var. DAEŞ çetelerinin öldürme, göç ettirme, köyleri yakma ve kimyasal silah saldırısı gibi eylemlerine maruz kalan Türkmen toplumuna karşı insaflı davranılması gerekiyor" dedi.

Türkmenler adına Cumhurbaşkanı Fuad Masum'a çağrı yapan Turan, reform belgesinin yeniden düzenlenmesi ve Türkmenlerin de imzaya dahil edilmesini istediklerini dile getirdi.

Bağdat'ta dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar el-İbadi, Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve Meclisteki diğer bazı grupların liderleri, siyasal, sosyal, ekonomik ve güvenlik alanında köklü reformların uygulanabilmesi için 12 maddeden oluşan "Ulusal Reform Belgesi"ni imzalamıştı. Belgede, siyasi oluşumların kabine için Başbakan İbadi'ye adaylarını sunması, İbadi'nin de bu isimler arasında tercih hakkına sahip olması öngörülmüştü.

Belgeye imza atanlar arasında Masum, İbadi ve Cuburi'nin yanı sıra, Sünni lider ve Muttehidun Koalisyonu Başkanı Usame en-Nuceyfi, Sünni lider Salih el-Mutlak, Şii Bedir Hareketi lideri Hadi el-Amiri, Şii Yüksek İslami Konseyi lideri Ammar el-Hekim de yer almıştı.

Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi, eski Başbakan ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzaniَ ve Sadr'ın temsilcilerinin "Ulusal Reform Belgesi"ni imzalayanlar arasında olmaması ise dikkati çekmişti. Türkmen temsilciler de söz konusu imza toplantısına çağrılmamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.