Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler
Bağdat'ta Şii lider Sadr'ın çağrısı üzerine hükümet binalarının bulunduğu "Yeşil Bölge" girişlerinde binlerce kişinin katılımıyla hükümet karşıtı gösteri düzenlendi

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'ta Sadr Hareketi (Şii) lideri Mukteda es-Sadr yanlısı binlerce kişi hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle hükümet karşıtı gösteri düzenledi.

Irak bayrakları taşıyan Sadr yanlısı göstericiler, "Sünni ve Şii ele ele bu vatanı satmayız", "Yaşasın Irak", "Canımız ve kanımızla sana fedayız Irak", "Yolsuzluklara hayır", "Amerika'ya hayır" gibi sloganlar attı.

Gösterinin yapıldığı Yeşil Bölge'nin girişlerinde, Irak güvenlik güçlerince alınan üst düzey güvenlik önlemlerine rağmen göstericiler, zaman zaman tel örgüleri aşıp bölgeye girmeye çalıştı. Sadr'a bağlı Seraya es-Selam'a (Barış Tugayları) ait yüzlerce milis de alanda güvenlik çemberi oluşturdu.

- "Reformlar gerçekleşmezse Yeşil Bölge'ye girilecek"

Şii lider Mukteda es-Sadr, göstericilere telekonferans aracılığıyla yaptığı konuşmada, reform için verilen 45 günlük sürenin dolması ve halkın istediği reformların gerçekleşmemesi halinde göstericileri Yeşil Bölge'nin içerisine girmeye çağıracağını söyledi.

Siyasi partilerden uzak teknokrat hükümetin kurulması talebini yenileyen Sadr, hükümeti halkın sesini dinlemeye davet etti.

Göstericilere "Özel ve kamu mallarına zarar vermeyin ve yağma yapmayın" diyen Sadr, "Bu muazzam gösteriler herhangi bir kimse veya siyasi partiye karşı değil. Halkın sesi tek başına yolsuzluk yapanların boynunu eğmeye yeter" ifadelerini kullandı.

AA muhabirine konuşan, Sadr Hareketi Şura Meclisi üyesi Şeyh Sadık Hesnavi de "Gösteride sadece Sadr yanlıları değil, Sünni ve Hrıstiyan vatandaşlar da bulunuyor" diyerek, "Bu gösteri, tüm halkın iradesini yansıtıyor. Irak'ta her şeye sadece Iraklıların karar vermesini istiyoruz ve hangi gerekçeyle olursa olsun tüm dış güçler ve buradaki yabancı büyükelçiliklerin siyasi haritanın belirlenmesindeki müdahalelerini reddediyoruz" diye konuştu.

Hesnavi, yabancı güçlere güvenilmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"ABD'ye güvenenlere şunu söylemek istiyoruz, ABD girdiği her yeri harabeye çevirdi ve Irak da buna en büyük şahit. Biz köklü değişim ve reform istiyoruz."

Göstericilerden Kadım el-İsavi (67) de Sadr'ın çağrısı üzerine gösteriye katıldığını belirterek, "Irak ve Bağdat'ı dünyanın en güvensiz ve yaşanmaz kenti haline getiren siyasetçilere karşı tahammülümüz kalmadı. Bunlar Irak'ı değil hizipleşmeyi sevdi ve ülkenin servetini ele geçimeyi tercih etti" şeklinde konuştu.

Sadr'ın davet ettiği gösteriler, Bağdat'ın yanı sıra Kerkük, Necef, Kerbela, Meysan, Divaniyye, Nasıriyye, Kut, Babil ve Basra kentlerinde de yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Şii lider Sadr, 29 Şubat'ta yaptığı açıklamayla Bağdatlıları Yeşil Bölge'nin girişlerinde, diğer kentlerdeki yandaşlarını da vilayet meclisi binaları önünde reform talebiyle, hükümet karşıtı gösteriler düzenlemeye davet etmişti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.