Irak'ta kabine revizyonu

Irak'ta kabine revizyonu
Başbakan İbadi'nin meclise sunduğu yeni kabineye kadın ve gençlik komitelerinden tepki geldi

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin dün meclise sunduğu teknokratlar hükümeti, kadınlara yeteri kadar yer verilmediği ve gençlerin ihmal edildiği gerekçesiyle eleştirilere neden oldu.

Irak meclisindeki Kadın, Aile ve Çocuk Komitesi Başkanı Rehap Abbude, yaptığı yazılı açıklamada, İbadi'nin yeni kabinesinde sadece bir kadına yer vermesinin hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

Abbude, açıklamasında, "Uzun zamandan beri bakanlık ve diğer alanlarda kadınların gerçek temsili için çağrıda bulunuyoruz. Ancak ataerkil bakış açısı kadınların toplumdaki büyük rolünü göz ardı etmeye ve dışlamaya devam ediyor. Kadınlara devlette hak ettiği yer verilmeli." ifadelerini kullandı.

Aynı komitenin Genel Sekreteri Rezan Diler de yazılı bir açıklama yaparak, yeni kabinede, kadınlara anayasada belirtilen yüzde 25'lik temsil hakkının verilmesini beklerken kötü bir sürprizle karşılaştıklarını vurguladı.

Irak'ta bakanlıklar, bağımsız kurumlar ve kamu idarelerinde kadın temsilinin 2003 yılından beri sürekli azaldığına dikkati çeken, geçen yıl da Kadın İşleri Bakanlığının lağvedildiğini hatırlatan Diler, Başbakan İbadi'ye kadınların yeni kabinedeki sayısını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

- "Genç nüfus ihmal edildi"

Irak'taki gençlik temsilcileri de yeni kabineden memnun olmadıklarını açıkladı. Meclisteki Gençlik ve Spor Komitesi Başkanı Casim Muhammed, Gençlik ve Spor Bakanlığının yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birleştirilmesini "gelişigüzel" şeklinde nitelendirdi.

İki bakanlık arasında hiçbir bağlantı olmadığını ve bu kararla Irak nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan gençlerin ihmal edildiğini savunan Muhammed, İbadi'den geri adım beklediklerini ifade etti.

Irak Başbakanı İbadi, teknokratlardan oluşan yeni kabineyi dün meclise sunmuştu. Kabinede sadece Göç ve Çalışma Bakanlığına kadın aday gösterilirken, bazı bakanlıkların birleştirilmesiyle bakan sayısı 22'den 16'ya düşürüldü. Mecliste yeni kabine için 10 gün içinde güvenoylaması yapılması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.