Irak'ta Nevruz Bayramı

Irak'ta Nevruz Bayramı
IKBY Başkanı Barzani: "Biz diğer ülkelerdeki Kürtlerin sorunlarının diyalog ve barış yoluyla çözülmesinden yanayız. Türkiye'de meydana gelen olaylar ve çatışmaların giderek artmasından çok endişeliyiz. Bu yüzden, en kısa sürede büyük felaketler meydana g

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Türkiye'de yaşanan olaylar karşısında endişe duyduğunu belirterek, "En kısa sürede büyük felaketler meydana gelmeden, kan dökülmemesi ve savaşın önüne geçilmesi temennisinde bulunuyoruz" dedi.

IKBY Başkanı Barzani, Nevruz Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, "Tüm Kürt kardeşlerimin Nevruz Bayramı'nı kutluyorum ve bu vesileyle herkese başarılar diliyorum. Biz diğer ülkelerdeki Kürtlerin sorunlarının diyalog ve barış yoluyla çözülmesinden yanayız. Türkiye'de meydana gelen olaylar ve çatışmaların giderek artmasından çok endişeliyiz. Bu yüzden, en kısa sürede büyük felaketler meydana gelmeden, kan dökülmemesi ve savaşın önüne geçilmesi temennisinde bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Barzani, Nevruz mesajında Suriye'deki siyasi gelişmelere de değinerek, bu ülkede federal sistemden yana olduklarını kaydetti. Mesajda, "Suriye'nin geleceği için önerilen federal sistem bu süreçte en uygun çözümdür. Başarıya ulaşılması için Suriye'deki tüm etnik unsurların bu konuda uzlaşıya varması gerekiyor." denildi.

- Erbil ve Bağdat arasındaki ilişki

Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilere dair ise mesajda, "Çok açık bir şekilde şunu belirtmek istiyorum, Irak'ta birlikte yaşam ve ortak paylaşım anlayışının güçlenmesine mani olan zihniyet ve kültür mevcut. Söz konusu bu anlayış, anayasaya bağlı kalınmasına da engel oluyor. Bu yüzden kendimizi kandırmayalım. Önümüzde iki seçenek var ya her şeyi bırakarak yüzyıllık mücadele sonucu verdiğimiz kurbanları görmezden geleceğiz ya da Bağdat ile ilişkilerimizin doğası değişecek. İçerisinde olduğumuz durumun bu şekilde devam etmesi hiç kimsenin çıkarına değildir." şeklindeki ifadeler yer aldı.

IKBY'nin bağımsızlığının bir tehdit olmadığı belirtilen mesajda "Komşularla birlikte herkesin, Kürdistan'ın bağımsızlığının bir tehdit olmadığını ve Kürt milletinin bu meşru talebini anlaması gerekiyor. Referandumdan önce karşılıklı anlayış içinde, şiddetten uzak bir şekilde, Bağdat'la bir sonuca varmak istiyoruz" denildi.

- Ekonomik kriz

Bağdat merkezi yönetimi tarafından IKBY'nin bütçeden alacağı payın kesilmesi, DAEŞ ile savaşın mali yükü, yüz binlerce göçmenin masrafları ve petrol fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan ekonomik krize ilişkin ise açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kürdistan halkına eşsiz sabrından dolayı teşekkür ediyorum. Duyurulan reform projeleri üzerinde ciddi bir şekilde çalışılıyor ve kısa bir zamanda sonuç verecek. Reform ekonomik krizin atlatılmasına ve adaletin sağlanmasına yardımcı olacak. Yönetim sisteminin sağlamlaştırılması, yanlışların düzeltilmesi, iç gelire bel bağlanması, alternatif gelir kaynaklarının bulunması ve üreten bir ülkenin inşası açısından mali kriz bir fırsat olarak değerlendirilmeli."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.