Irak'ta Sadr'ın sivil itaatsizlik çağrısı

Irak'ta Sadr'ın sivil itaatsizlik çağrısı
Şii lider Sadr'ın çağrısı üzerine cuma günü Yeşil Bölge girişlerinde yapılması beklenen eylemlere izin verilmeyecek

BAĞDAT (AA) - Irak hükümeti, Şii lider Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde düzenlenecek sivil itaatsizlik eylemine izin verilmeyeceğini açıkladı.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, göstericilerin can güvenliğini korumak amacıyla Şii lider Sadr'ın bu cuma düzenlenmesi yönünde çağrıda bulunduğu eyleme izin verilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlar Kurulu, hükümet reformu talebiyle düzenlenen gösterileri destekliyor ve göstericileri geçen aylarda olduğu gibi korumaya da önem gösteriyor. İçerisinde bulunduğumuz güvenlik durumu ve terör gruplarının tehdidinin yanı sıra yasalar uyarınca oturma eylemlerine izin verilmeyecek. Bir taraftan göstericilerin hedef alınma olasılığı diğer taraftan da güvenlik güçlerinin DAEŞ ile mücadelesi sebebiyle göstericilerin güvenliği sağlanmayabilir."

- "Bakanlar görevlerini terk etmeye hazır"

Başbakan Haydar el-İbadi'nin sözünü ettiği hükümet reformuna da değinilen açıklamada, kabinedeki tüm bakanların ülkenin yüksek menfaati için makamlarını terk etmeye hazır oldukları aktarıldı.

Bakanlar Kurulunun ayrıca anayasa, asayiş ve halkın çıkarına karşı sorumluluğunu muhafaza edeceği de belirtilen açıklamada, ülkedeki bağımsız kurumların başına profesyonel kişilerin getirileceği kaydedildi.

Sadr, 12 Mart'ta yaptığı açıklamada, yandaşlarını reform talebiyle bu hafta cuma gününden itibaren hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde sivil itaatsizlik eylemi yapmaya çağırmıştı.

Başkent Bağdat'ta Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.