Irak'ta Şii lider Sadr'ın sivil itaatsizlik çağrısı

Irak'ta Şii lider Sadr'ın sivil itaatsizlik çağrısı
Irak İçişleri Bakanlığı, Sadr'ın çağrısıyla Yeşil Bölge girişlerinde düzenlenmesi beklenen sivil itaatsizlik eylemine izin vermeyeceğini açıkladı

BAĞDAT (AA) - Irak İçişleri Bakanlığı, Şii lider Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine başkent Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde düzenlenmesi beklenen sivil itaatsizlik eylemine izin vermeyeceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Irak Anayasası'na istinaden, ülkenin içinden geçtiği kritik durum sebebiyle ve vatandaşların güvenliğini korumak için Yeşil Bölge girişlerinde herhangi bir eyleme izin vermiyoruz" ifadesi kullanıldı.

Söz konusu eylem için izin talebinde bulunanların bilgilendirildiği kaydedilen açıklamada, eylemcilere yasa ve talimatlara uyma çağrısı yapıldı.

Bugün yaptığı açıklamayla yandaşlarına sivil itaatsizlik eyleminden vazgeçmeme çağrısı yapan Sadr, "Size 'geri çekilin ya da eylem yapmayın' denilirse bize danışmadan ne bir söz söyleyin ne de bir şey yapın. Yarına hazır olun ve size verilecek emirlere harfiyen uyun. Eylemimiz uzun sürebilir. Sizler vatan için varsınız. İçinizi şüphe ve umutsuzluk kaplamasın" demişti.

Sadr, 12 Mart'ta yaptığı açıklamada, yandaşlarını reform talebiyle bu hafta cuma gününden itibaren hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde sivil itaatsizlik eylemi yapmaya çağırmıştı. İbadi hükümeti ise bu eyleme yasalar gereği izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini duyurmuştu.

Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu ise daha önce yaptığı açıklamada, Sadr'ın çağrısı üzerine cuma günü düzenlenmesi beklenen sivil itaatsizlik eyleminin yasal olmadığını ve içerideki çatışmaları artıracağını savunmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.