Irak'ta Şii lider Sadr'ın temsilcisi Cabiri:

Irak'ta Şii lider Sadr'ın temsilcisi Cabiri:
"Hükümette bulunan ve yolsuzluk işlerine girişenlere karşı Sadr'ın bir dizi hamlesi var"-"İbadi'nin teknokratlar hükümeti adımını destekliyoruz ancak bunun siyasal parti ve gruplardan uzak tüm Irak halkını temsil etmesi gerekir" -"İbadi, ABD, İngiltere ve

BAĞDAT (AA) - Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr'ın Bağdat'taki temsilcisi İbrahim el-Cabiri, Başbakan Haydar el-İbadi'nin, reformlarını gerçekleştirme konusunda baskı altında olduğunu söyleyerek, hükümet karşıtı eylemlerine korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde devam edeceklerini belirtti.

Cabiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İbadi'ye sözünü ettiği yolsuzlukla mücadele ve reformlarını tamamlaması için lideri diye nitelendirdiği Sadr'ın süre tanıdığını anımsatarak, "İbadi'ye fırsat tanıyarak ve güvenerek gösterilerimizi Yeşil Bölge'den Tahrir Meydanı'na geri çekmiştik. Fakat İbadi'ye karşı siyasi gruplar ve Amerika'dan baskılar başlayınca Sadr, göstericileri Yeşil Bölge girişlerinde oturma eylemi yapmaya davet etti" dedi.

"Hükümette bulunan ve yolsuzluk işlerine girişenlere karşı Sadr'ın bir dizi hamlesi var" diyen Cabiri, "Bunların başında Sadr, Yeşil Bölge'ye sığınanları dışarı çıkarıp halka hesap vermelerini istiyor" ifadelerini kullandı.

Cabiri, ülkede teknokratlar hükümetinin kurulması adımını desteklediklerini ancak bunun siyasal parti ve gruplardan uzak tüm Irak halkını temsil etmesi gerektiğini aktararak, reform gerekçesiyle hükümete karşı eylemlerine devam edeceklerini aktardı.

-"İbadi, baskı altında"

Başbakan Haydar el-İbadi'nin ABD, İngiltere ve İsrail'in yoğun baskısı altında kaldığını öne süren Cabiri, İbadi'nin ayrıca üyesi olduğu Dava Partisi tarafından da baskıya maruz kaldığı ve partisinden kopamadığını ifade ederek, "Biz meselenin tamamını liderimiz Mukteda es-Sadr'a bıraktık. Sadr da İbadi'nin terör örgütü DAEŞ'ten zarar gören Irak halkının çıkarını göz önünde bulundurması gerektiğin, ve İbadi'nin ayrıca tehlikenin eşiğine geldiğini de söylemişti" şeklinde konuştu.

-"Yeşil Bölge'ye girilecek mi?

Sadr'ın temsilcisi Cabiri, Cuma günkü eylemlerinden dolayı Bağdat'ta yolların trafiğe kapanmayacağını savunarak, eylemin Yeşil Bölge'nin üç ana girişinde yapılacağını sözlerine ekledi. Cabiri, eylemin Sadr'ın İbadi'ye reformlarını tamamlaması için verdiği 45 günlük süre bitene kadar devam edeceğini kaydetti.

Sadr'ın verdiği 45 günlük sürenin bitiminde göstericilerin Yeşil Bölge'ye girip girmeyeceği sorusuna ise Cabiri, "45 günlük süre bittiğinde Yeşil Bölge'ye giriş kararını lider Mukteda es-Sadr ve Irak halkı verecek" yanıtını verdi.

Iraklı Şii lider Sadr, yandaşlarını reform talebiyle cuma gününden itibaren hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde sivil itaatsizlik eylemi yapmaya çağırmıştı.

Sadr, ayrıca siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.