Irak'ta teknokratlar hükümeti tartışmaları

Irak'ta teknokratlar hükümeti tartışmaları
Şii lider Sadr'a bağlı bakanlar, İbadi hükümetinden istifa etti

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı Ahrar Grubu bakanları Başbakan Haydar el-İbadi hükümetinden istifa ettiklerini açıkladı.

Sadr'a bağlı bakanlar adına yapılan yazılı açıklamada, "Birçok siyasi grup ve parti elde ettiği dar partizan çıkarlarından vazgeçmek istemiyor ve başbakanı yeni kabinede (teknokratlar hükümeti) kendi adaylarını kabul ettirmeye zorluyor" ifadeleri kullanıldı.

"Yeni hizipçilik hükümetinde kalmak başarısızlık ve yolsuzluğu yeniden üretmek anlamına gelir. Bu, Irak halkının istediği gerçek reformla da uyuşmuyor. Bu yüzden bugünden itibaren bakanlıktan istifalarımızı sunuyoruz ve bunu Başbakan İbadi'ye de ileteceğiz" ifadelerine yer verilen açıklamada ayrıca Ahrar Grubu olarak da bakanlar kurulu toplantılarına katılmayacakları ve bakanlık binasına da uğramayacakları kaydedildi.

Şii din adamı Sadr'a bağlı Ahrar Grubu, İbadi hükümetinde Sanayi, Belediyeler, İskan ve İmar ile Su Kaynakları Bakanlıklarına sahipti. Ahrar grubunun 328 sandalyeli mecliste ise 34 sandalyesi bulunuyor.

Iraklı Başbakan İbadi, 16 bakandan oluşan teknokratlar hükümeti kabinesini 31 Mart'ta meclise sunmuştu. Meclisin, kabinede yer alan adayların öz geçmişini inceledikten sonra 10 gün içerisinde güven oylamasına sunacağı belirtilmişti. Söz konusu sürenin dolmasına rağmen meclis kabinedeki adayları güven oyuna sunamadı. Dün AA muhabirine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen Iraklı kaynak, "Meclisteki siyasi gruplar, İbadi'nin güven oylaması için meclise sunduğu kabinesindeki adayların çoğunu reddedeceği yönünde anlaştı." demişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.