Irak'taki reform çağrıları

Irak'taki reform çağrıları
Kanun Devleti Koalisyonu milletvekillerinden Seyhud, Başbakan İbadi'nin bugün yeni bakanlardan oluşan listeyi meclise sunmayacağını söyledi

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin, bugün yeni bakanların yer aldığı listeyi meclise sunmayacağı belirtildi.

Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan İbadi'nin de üyesi olduğu Kanun Devleti Koalisyonu milletvekillerinden Muhammed es-Seyhud, Başbakan'ın bugün yeni bakanlardan oluşan listeyi meclise sunmayacağını söyledi.

İbadi'nin ne tür bir değişime gideceği ve kabinenin neye göre belirleneceği konusunun bilinmediğini aktaran Seyhud, "İbadi'nin bakanları değerlendirmeye başlaması ve performansı yeterli seviyede olmayanlarda değişime gitmesi gerekir." dedi.

Seyhud, siyasi oluşumların reform konusundaki söylemleriyle davranışlarının birbiriyle çeliştiği görüşünü savundu.

Kanun Devleti Koalisyonu milletvekili Abbud el-İsavi, İbadi'nin bugün teknokratlardan oluşan 9 kişilik bakanlar listesini meclise sunacağını söylemişti. İsavi, bunun ilk aşama olduğunu ve akabinde kabinede yeni değişimler geleceğini kaydetmişti.

- Sivil itaatsizlik eylemi devam ediyor

Öte yandan, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde Sadr Hareketi mensuplarının sivil itaatsizlik eylemi devam ediyor.

Eylemcilerden İsam Muhammed, İbadi'nin yeni kabineyi meclise sunmaması halinde tüm eylemcilerin Mukteda es-Sadr'ın talimatlarını beklediğini belirtti.

Muhammed, "Hiçbir şeyden korkmuyoruz. Herkes Yeşil Bölge'ye girmek de dahil olmak üzere Sadr'dan gelecek emri uygulamak için hazır." ifadelerini kullandı.

Şii lider, Sadr'ın dün yaptığı açıklamada, "Cumartesi günü (bugün) reform olmaması halinde gerilimi artıracağı" yönünde ifadeler kullanmıştı.

Bağdat'ta Şii lider Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.