Irak'taki Türkmenler, teknokrat hükümetten rahatsız

Irak'taki Türkmenler, teknokrat hükümetten rahatsız
ITC Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Salihi: "Irak'ın Saddam rejiminden kurtarılmasından sonra kurulan hükümetlerde ilk kez Türkmenler yer almıyor. Başbakan İbadi'nin teknokrat hükümet için belirlediği adaylar arasında Türkmenlerin olmaması, kötü bir

KERKÜK (AA) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin teknokrat isimlerden oluşturduğu yeni hükümette Türkmen adayların yer almamasını eleştirerek, 2003 sonrası Irak'ta Türkmenlerin ilk kez kabine dışında kaldığını söyledi.

Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak'ın Saddam rejiminden kurtarılmasından sonra kurulan hükümetlerde ilk kez Türkmenler yer almıyor. Başbakan İbadi'nin teknokrat hükümet için belirlediği adaylar arasında Türkmenlerin olmaması, kötü bir gidişatı işaret ediyor. İbadi bu son hamlesiyle Türkmenleri emrivaki bir şekilde saf dışı bırakıyor. Türkmenler ya yok sayılıyor ya da mezhep adı altında temsil edilmek isteniyor. Şii ve Sünni Türkmenler şeklinde." ifadelerini kullandı.

Türkmenlerin Irak'ta mezhep olarak tanımlanmasını kabul etmeyeceklerini belirten Salihi, "Sünni ve Şii adı altındaki temsiliyeti reddediyoruz. İbadi, Türkmenleri devre dışı bırakmayı göz önüne alıyorsa, bunun bilinçli ve planlı yapıldığı kanısındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan İbadi'nin son reform adımlarında büyük eksiklerin olduğunu savunan milletvekili Salihi, ''Teknokrat bakanları iş başına getirerek yolsuzlukları durduramazsınız çünkü asıl yolsuzluklar tabanda, bakanlığın altındaki yetkililer arasında yapılıyor. Sözleşme, ihale ve anlaşmaları genel müdür, danışman ve bakan vekilleri yürütüyor. Başarılı bir reform için teknokrat sistemin tabandan başlaması gerekiyor." diye konuştu.

Başbakan İbadi, 16 bakandan oluşan teknokratlar hükümetini 31 Mart'ta meclise sunmuştu. Yeni kabine için gelecek hafta salı günü mecliste güvenoylaması yapılması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.