İran İle Nükleer Müzakereler

İran İle Nükleer Müzakereler
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Amano:- "(Tahran'daki görüşmeler) Görüşmelerde ilerleme kaydedildi, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç var"

VİYANA (AA) - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, Tahran'da yaptığı görüşmelerle ilgili olarak "Görüşmede ilerleme kaydedildi ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç var" dedi.

Amano, Avusturya'nın başkenti Viyana'da nükleer müzakerelerin yürütüldüğü Coburg Otel'e gelişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. 2 Temmuz'da Tahran'a gittiğini, ziyaretinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile görüştüğünü söyleyen Amano, "Görüşmelerde ilerleme kaydedildi ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç var" dedi.

Amano, İran ile işbirliği yapılması halinde yıl sonuna kadar muhtemel askeri boyutları da içeren sorunların açıklığa kavuşturulması ile ilgili raporu hazırlayabileceklerini söyledi.

Bir anlaşma yapıldığı zaman bu kapsamda talep edildiği zaman nükleer elementler ile ilgili anlaşmanın uygulanmasına hazır olduklarını belirten Amano, genel bir anlaşmanın daha fazla çalışmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

ABD, İran'ın askeri tesislerinin de denetlenmesi, bilim adamlarıyla görüşülmesi ve geçmişteki nükleer faaliyetlerin muhtemel askeri boyutu hakkında bilgi verilmesinde ısrar ediyor. İran ise kırmızı çizgi ilan ettiği askeri tesislerin denetlenmesi ve bilim adamlarıyla görüşülmesine karşı çıkıyor.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında yapılan geçici anlaşma ve uzlaşmaya göre UAEA, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimi ve doğrulamasında rol alacak. Buna göre İran'ın anlaşmalara uyduğunun UAEA tarafından onaylanmasından sonra yaptırımların kaldırılması söz konusu olabilecek.

Müzakerelerin, 7 Temmuz'a kadar devam etmesi bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.