İran'da nükleer anlaşma tartışmaları

İran'da nükleer anlaşma tartışmaları
Ayetullah Hamaney'in temsilcisi Hatemi: "Devrimden bugüne kadar hiçbir mesele nükleer anlaşmada olduğu gibi iki tarafı bu kadar keskin bir şekilde ayırmadı"

İSTANBUL (AA) - İran'ın başkenti Tahran'ın geçici cuma imamı Ayetullah Ahmed Hatemi, nükleer anlaşma konusunda ülkenin "keskin" bir şekilde ayrıldığını belirtti.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Tahran Üniversitesi yerleşkesinde verdiği cuma hutbesinde Hatemi, ülkedeki tarafları nükleer anlaşma konusunda itidalli konuşmaya davet etti.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'i temsilen hutbe veren Hatemi, "Devrimden bugüne kadar hiçbir mesele nükleer anlaşmada olduğu gibi iki tarafı bu kadar keskin bir şekilde ayırmadı." dedi.

Hatemi, tarafların nükleer anlaşmaya yönelik açıklamalarını ise şu şekilde ifade etti:

"Bazıları nükleer anlaşmanın son yüzyıldaki en büyük başarı olduğunu söylüyor. Yani İslam Devrimi'nden de daha önemli. Bir başka grup da 'anlaşmaya muhalefet edenler İsrail'den daha kötüdür' diyor. Bir başkası ise 'ihanet edildi ülke elden gitti' diyor. Nereye gidiyoruz anlamıyorum. Bu aşırılıkla meseleleri tahlil edemeyiz. Kendimize gelerek aşırılıktan uzak orta yollu konuşmalıyız."

İran'daki bazı muhafazakarlar anlaşmayla birlikte Batı'ya tavizler verildiğini savunarak anlaşmayı sert dille eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetine yakın ılımlılar ve reformcular ise anlaşmayı önemli bir "diplomatik başarı" olarak değerlendiriyor.

İran Merkez Bankası Başkanı Veliyyullah Seyf'in, kısa süre önce ABD merkezli bir televizyon kanalına verdiği röportajda, bankacılık alanında yaptırımların hala kaldırılmadığını ve nükleer anlaşma sonucunda şu ana kadar İran'ın neredeyse hiçbir ekonomik kazanımı olmadığını ifade etmesi ülkede tartışmalara neden olmuştu.

Ülkedeki bazı muhafazakar medya organları konuya geniş yer ayırarak, nükleer anlaşmanın uygulandığı 16 Ocak'ta tüm ekonomik yaptırımların kaldırıldığını açıklayan Ruhani hükümetini "halkı aldatmakla" suçlamıştı.

Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi de "Nükleer anlaşma hiçbir zaman iftihar edilecek bir belge olmadı ve bundan sonra da olmayacak." derken, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani "Nükleer anlaşma İran halkının tarihine siyasi ve hukuki bir övünç getirmiştir." ifadelerini kullanmıştı.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015'te nükleer anlaşmaya varılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.