İran'daki Afgan göçmenlerin zorlu hayat mücadelesi

İran'daki Afgan göçmenlerin zorlu hayat mücadelesi
Güvenlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle yıllar önce ülkelerini bırakıp İran'a göç eden Afganlar düşük ücretle zor işlerde çalışarak hayat mücadelesi veriyor

Güvenlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle yıllar önce ülkelerini bırakıp İran'a göç eden Afganlar düşük ücretle zor işlerde çalışarak hayat mücadelesi veriyor.

Başkent Tahran'ın güneydoğusundaki Pakdeşt ilçesinde lime tuğla ocağında çalışan Afgan göçmenler yaşadıkları sıkıntıları AA muhabirine anlattı.

Rahim Abdullah, 35 yıl önce ailesiyle Afganistan'daki savaştan kaçıp İran'a göç ettiklerinde henüz 6 yaşında olduğunu belirtti. Afgan göçmen, bugün güvenlik endişesi yaşamasa da hayat şartlarının çok zor olduğunu söyledi.

"Masrafını karşılayamadığım için 11 yaşındaki oğlum Kerim'i okula gönderemedim. Lime tuğla ocağında oğlumla birlikte çalışıyoruz." diyen Abdullah, kazandıkları paranın da çok düşük olduğunu vurguladı.

"Savaştan uzak olduğumuz için mutluyuz"
Abdullah, fazla masraf yapmaktan kaçındıklarını dile getirerek, "Evimiz 5 kilometre uzaklıktaki Mamazan ilçesinde. Masraf yapmamak için evimize haftada bir kez gidebiliyoruz. Burada fabrikadaki koğuşlarda kalıyoruz. Sabah 06.00'dan 19.00'a kadar çalışıyoruz. Oğlumla birlikte günlük 45 bin tümen (yaklaşık 13 dolar) alıyoruz." ifadelerini kullandı.

İran'a 15 yıl önce göç eden Afgan Kazım Haydari (45) de tuğla ocağındaki iş zor olsa da geçim sıkıntısı nedeniyle burada çalışmak zorunda olduğunu belirtti.

Haydari, "5 çocuğum var. Tuğla ocağındaki iş zor da olsa pahalılık nedeniyle burada çalışmak zorundayım. Sabah 05.00'ten 19.00'a kadar çalışıyorum. Yaklaşık 13 dolar alıyorum. Bazen tarlalarda da çalışıyorum." diye konuştu.

Afganistan'dan 17 yıl önce İran'a geldiğini belirten 60 yaşındaki Mehmet Hasan Aşuri ise sağlık durumunun günde en fazla 5-6 saat çalışmasına izin verdiğini söyledi.

"Belim ağrıdığı için daha fazla çalışamıyorum. Yevmiyem, 30 bin tümen (yaklaşık 8 dolar). Çalışma iznim olduğu halde sigortam yok. Eşim de hasta olduğu için çalışamıyor." diyen Aşuri, yaşadığı zorluklara rağmen sözlerini şöyle noktaladı: "Savaştan uzak olduğumuz için mutluyuz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.