"İran'dan karpuz ithalatı yapılmasını istemiyoruz"

"İran'dan karpuz ithalatı yapılmasını istemiyoruz"
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: "Biz çiftçiler olarak, ürettiğimiz karpuzun değerinde satılması için İran'dan karpuz ithalatı yapılmasını istemiyoruz"

ADANA (AA) - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İran'dan karpuz ithalatı yapılmasını istemediklerini belirtti.

Doğan, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin en erken karpuz hasadının Adana'da yapıldığını ifade etti.

Turfanda karpuz hasadına başlandığını bildiren Doğan, tarlada kilogramı 2 liradan satılan sezonun ilk Adana karpuzunun, kentteki marketlerin tezgahlarında da yerini aldığını kaydetti.

Karpuz hasadının bereketli geçmesi temennisinde bulunan Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Karpuz üreticisinin en büyük sorunlarından biri ithalat. Hasat döneminde İran'dan karpuz ithalatının durdurulmasını talep ediyoruz. Türkiye'deki hasat öncesi tezgahlarda yer alan İran karpuzu, turfanda karpuza büyük darbe vuruyor. Biz çiftçiler olarak, ürettiğimiz karpuzun değerinde satılması için İran'dan karpuz ithalatı yapılmasını istemiyoruz. Özellikle hasat döneminde ithalatın tamamen durdurulmasını bekliyoruz. Turfanda karpuz hasadının başladığı şu günlerde ithalat durdurulursa üretici kazanır. Üretici kazanırsa, Türkiye kazanır."

Doğan, yaz aylarında bolca tüketilen karpuzun en lezzetlisinin Adana'da yetiştirildiğini vurgulayarak, İran karpuzunun hem lezzet hem de kalite açısında Adana karpuzunun yerini tutamayacağını bildirdi.

Adana karpuzunun, kokusu, lezzeti ve rengiyle ünlü olduğuna işaret eden Doğan, "Hasat başladıktan sonra da İran karpuzunu, Adana karpuzu diye satanlar var. Adana karpuzunun kabuk rengi koyu yeşil, meyve eti kırmızı, yeni koparıldığı için sapı yeşil ve yenildiğinde ise şeker oranının yüksek olduğu anlaşılır. İran karpuzunun kabuk rengi açık yeşil, meyve eti soluk kırmızı ya da pembe, tadında ise şeker oranı düşüktür. Ayrıca, günler öncesinden koparıldığı için sapı kuru ve soluk olur" değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.