İranlı sanatçının “Azarnegari” sergisi İstanbul Üniversitesinde açıldı

İranlı sanatçının “Azarnegari” sergisi İstanbul Üniversitesinde açıldı
Sergide 4'ü heykel, 21'i tablo olmak üzere 25 eser yer alıyor- İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mortezaifar:- "Biz İranlılar Türkiye'de hiçbir zaman kendimizi yabancı hissetmedik. Her zaman ikinci vatanımızda olduğumuzu hissettik ve bu, iki ül

İSTANBUL (AA) - İranlı sanatçı Ahad Saadi'nin, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu Kültür Ataşeliği işbirliğiyle düzenlenen, 4'ü heykel, 21'i tablo olmak üzere 25 eserin yer aldığı "Azarnegari" sergisi İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

İÜ Rektörlük Binası'nda gerçekleşen sergi açılışında konuşan İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mohsen Mortezaifar, İÜ Rektörlüğü'ne teşekkür etti. İlme ve sanata verdiği önem sebebiyle sergide olduğunu belirten Mortezaifar, şunları kaydetti:

"Türkiye ve İran Cumhuriyeti'nin arasında, hem ülke hem millet olarak sanata ve kültüre ne kadar önem verdiğimizi simgelemek istiyorum. Ne mutlu bana ki ülkemden böyle büyük bir sanatçının sergisinde bulunuyorum. İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu olarak bundan onur duyuyorum. İran Cumhuriyeti öyle bir devlettir ki 400 senedir sınırları, 'barış sınırı' olarak adlandırılmıştır. Barış, kardeşlik ve dostluğun en önemli etkeni, böyle kültürel etkinliklerdir. Böyle sergilerin, etkinliklerin hakikaten korunması gerekir. Müsbet bir milletin gelişmesine yardımcı olur."

İki ülke arasındaki sanatsal çalışmaların devam edeceğini dile getiren Mortezaifar, sanat çalışmaları ile Türkiye ve İran arasında önemli bir köprü kurulduğunu kaydetti.

Mortezaifar, "Biz İranlılar Türkiye'de hiçbir zaman kendimizi yabancı hissetmedik. Her zaman ikinci vatanımızda olduğumuzu hissettik ve bu iki ülkenin dostluğundan, Türk milletinin konukseverliğinden kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da sergiyi daha önce Yeni Cami'de gördüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Sergiyi gördüğümde üniversitemizde de açılmasını istedim. İran Başkonsolosluğumuzun bunu desteklemesi ve sanatçımızın lütfedip burada sergisini açması bizim için büyük bir kıymet oldu. Malum olduğu üzere devletler ve milletler arası ilişkileri en güçlü şekilde geliştirmenin yolu kültür ve sanat ilişkileridir. Eğitim, kültür ve sanat arasındaki çalışmalar her türlü düşünceden uzak, kendisini doğrudan doğruya sevgiden ve muhabbetten alan ilişkilerdir."

Ateşi kumaşla buluşturarak kendi keşfettiği sanat tarzında eserler üreten İranlı sanatçı Ahad Saadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergiyi İÜ Rektörü Ak'ın daveti üzerine düzenlediğini vurgulayarak, kendisine gösterilen ilgi için teşekkür etti.

Saadi, "Ben üniversiteleri çok seviyorum. Çünkü insanların geliştiği bir yer. Öğrenciler ideoloji ve baskı altında yetişmezse, üniversiteler çok güzel bir yer oluyor. İstanbul Üniversitesini çok sevmemdeki diğer neden ise buranın tarihi bir bina olması ve bir kültüre ait olması." diye konuştu.

İstanbul'da daha önce 6 kişisel sergi açtığını ifade eden Saadi, 2017 yılında da Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sergi açmaya devam edeceğini söyledi.

Saadi, sergide 4'ü heykel, 21'i tablo olmak üzere 25 eserinin yer aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sergide minyatür, tezhip ve hat çalışmalarım da var. Eserlerimdeki her şey benim kendi çizgilerim ve kendi desenlerim, orijinal çalışıyorum ama hiçbir zaman kendimin, bir çerçeve içine konulmasını kabul etmiyorum. Yani sadece hat yazıyor, tezhip yapıyor görünmek, kendimi bir sanatla sınırlandırmak istemiyorum."

Sergi hazırlığının yaklaşık 4 yıl sürdüğünü kaydeden Saadi, "Bir sergi ortaya çıkarırken yaşanılan yer ve sosyoloji olarak neler yaşanıyor bunlar önemli. Mesela kötü bir haber geldiği zaman sanatçılar kırmızı renklerle mücadeleyi daha fazla göstermeye çalışıyorlar. Ben öyle düşünmüyorum. Çünkü zaten yeteri kadar kötü haberlerimiz oluyor. Ben pozitif düşünerek sevgiyle barışık çalışıyorum. Çünkü ben de diğer sanatçıların aynısını yaparsam geriye pozitif bir şey kalmıyor. "

Saadi, serginin temasının "aşk ve sevgi" olduğuna dikkati çekerek, "Benim sloganım Mevlana'nın güzel bir sözü, 'Bu kutsal toprakta aşk ve sevgiden başka bir şey eklemeyelim', bu sözü tüm tablolarıma yansıtıyorum." ifadelerini kullandı.

Sergi, 24 Mayıs'a kadar görülebilecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.