İrlanda'da genel seçim

İrlanda'da genel seçim
Anketler, yarın genel seçim için sandık başına gidecek İrlanda’yı hükümet krizinin beklediğini gösteriyor

DUBLİN (AA) - Anketler, yarın genel seçim için sandık başına gidecek İrlanda’yı hükümet krizinin beklediğini gösteriyor.

Başbakan Enda Kenny’nin merkez sağ partisi Fine Gael anketlerde birinci sırada çıksa da tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişemeyecek görünüyor. Anketlere göre, ülkeyi son 5 yıldır yöneten koalisyonun küçük ortağı İşçi Partisi de Fine Gael’le yeni bir koalisyona yetecek oyu alamayacak.

Anketler Fine Gael’in oy oranını yüzde 30, İşçi Partisi’ninkini yüzde 7 olarak tespit ederken, merkez sağ muhalefet partisi Fianna Fail’i yüzde 20, sol Sinn Fein’i ise yüzde 15’de gösteriyor.

İlk iki sırada görünen Fine Gael ve Fianna Fail, ülkenin 1922’de yaşadığı iç savaşın tarafları olduğundan, geleneksel olarak rekabet halindeler ve bugün de birlikte bir hükümet kurmaları beklenmiyor.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu ile bağları nedeni ile İrlanda’da ana akım siyasi partiler Sinn Fein ile aralarına mesafe koyuyor. Hükümetteki Fine Gael, Sinn Fein ile bir koalisyona girmeyeceğini şimdiden açıklamış durumda.

Ancak Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda'da yerel hükümetin ortağı konumundaki Sinn Fein'in, bu seçimde İrlanda da gücünü artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Anketler, seçimde bağımsız adayların başarı kazanacağını gösterirken, kurulacak herhangi bir koalisyon hükümetinin de bağımsızların takınacağı tavra bağlı olacağı görüşü yaygın.

- Ekonomik kriz

İrlanda 1995-2008 arasında Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkelerinden biriydi. Ekonomisinin gösterdiği performanstan ötürü "Kelt Kaplanı" lakabı takılan ülke, 2008’de bankacılık ve inşaat sektöründeki sorunlar nedeniyle krize girdi.

Ekonomisini IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Konseyi’nin oluşturduğu Troyka’ya teslim eden İrlanda’da, Troyka’nın öngördüğü kemer sıkma politikalarıyla işsizlik yüzde 14’lere kadar çıkarken, sosyal harcamalar da durma noktasına geldi.

İrlanda’da 2011 genel seçiminin ardından kurulan Fine Gael - İşçi Partisi koalisyonuyla ülkenin ekonomisi toparlama yoluna girdi. Yeniden yatırım çekmeye başlayan İrlanda'da işsizlik oranı yüzde 8’lere gerilerken, ülke geçen yıl kaydettiği yüzde 6,9’luk büyüme ile Avrupa Birliği’nde bu alanda birinci sırada yer aldı.

Ancak siyasi gözlemciler, ekonomide yaşanan düzelmenin halka henüz yansımadığını, bu nedenle Başbakan Kenny’nin "istikrarın devamı" tezi ile halktan istediği oyu, tek başına hükümet kurmasına yetecek oranda alamayacağını savunuyor.

İrlanda’yı bekleyen senaryo, ekonomik krizin belirlediği siyasi atmosfer nedeni ile hükümet krizi yaşanan bir diğer Avrupa Birliği üyesi ülke olan İspanya’ya benzetiliyor. İspanya'da da aralık ayında yapılan genel seçimin ardından hükümet halen kurulabilmiş değil.

Yarın yerel saat ile 07.00-22.00 arasında gerçekleşecek seçimde 3 milyondan fazla seçmen oy kullanacak. Oy sayımının cumartesi sabahı başlayacağı İrlanda’da seçim sonuçlarının hafta sonu netleşmesi bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.