İrlanda'da genel seçim

İrlanda'da genel seçim
Sandık çıkışı anketlerine göre hükümetteki Fine Gael’in oyu yüzde 36,1'den yüzde 26,1’e düşerken, koalisyon ortağı İşçi Partisi yüzde 7’de kaldı

DUBLİN (AA) - İrlanda'da sandık çıkışı anketlerine göre hükümetteki Fine Gael’in oyu yüzde 36,1'den yüzde 26,1’e düşerken, koalisyon ortağı İşçi Partisi yüzde 7’de kaldı.

Sandık çıkışında gerçekleştirilen ankete göre İrlanda’da dün yapılan genel seçimden hükümet krizi çıktı.

Enda Kenny'nin başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Fine Gael’in oyları, 2011'dekinden yüzde 10 azalarak 26,1’e düşerken, küçük ortak İşçi partisi yüzde 19,5’ten 7’ye geriledi.

Anamuhalefet partisi Fianna Fail’in oyunu yüzde 17'den 22,9’a çıkardığı seçimin en önemli galibi ise yüzde 14,9 oy alan Sinn Fein olarak görünüyor.

Oy sayımının dün yerel saatle 22.00’de sona erdiği İrlanda’da resmi sonuçların da böyle gerçekleşmesi durumunda yaklaşık 3 milyon 200 bin seçmenin bulunduğu ülkenin 158 üyeli parlamentosunda hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamayacak.

Katılımın yüzde 65 oranında olduğu tahmin edilen seçim, yüzde 70 katılımın gerçekleştiği 2011 seçimlerinin gerisine düşmüş görünüyor.

Sandık çıkışı anketine göre bağımsız adaylar oylarını yüzde 16,1’ini alarak 3. parti konumuna yükselecek.

İrlanda’da resmi sonuçların bugün öğleden sonra şekillenmesi bekleniyor.

Sandık çıkışı anketini gerçekleştiren araştırma şirketi Ipsos, 200 sandıkta 5 bin 260 seçmenle görüştüğünü açıkladı.

Ankete göre, ilk iki sırada görünen Fine Gael ve Fianna Fail, ülkenin 1922’de yaşadığı iç savaşın tarafları olduğundan, geleneksel olarak rekabet halindeler ve bu seçimin ardından da birlikte bir hükümet kurmaları beklenmiyor.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) ile bağları nedeni ile İrlanda’da ana akım siyasi partiler, Sinn Fein ile aralarına mesafe koyuyor. Hükümetteki Fine Gael, Sinn Fein ile bir koalisyona girmeyeceğini şimdiden açıklamış durumda.

- Ekonomik kriz

İrlanda 1995-2008 arasında Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkelerinden biriydi. Ekonomisinin gösterdiği performanstan ötürü "Kelt Kaplanı" lakabı takılan ülke, 2008’de bankacılık ve inşaat sektöründeki sorunlar nedeniyle krize girdi.

Ekonomisini IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Konseyi’nin oluşturduğu Troyka’ya teslim eden İrlanda’da, öngörülen kemer sıkma politikalarıyla işsizlik yüzde 14’lere kadar çıkarken, sosyal harcamalar da durma noktasına geldi.

İrlanda’da 2011 genel seçiminin ardından kurulan Fine Gael - İşçi Partisi koalisyonuyla ülkenin ekonomisi toparlama yoluna girdi. Yeniden yatırım çekmeye başlayan İrlanda'da işsizlik oranı yüzde 8’lere gerilerken, ülke geçen yıl kaydettiği yüzde 6,9’luk büyüme ile Avrupa Birliği’nde bu alanda birinci sırada yer aldı.

Ancak sandık çıkışı anketine göre, ekonomide yaşanan düzelmenin halka henüz yansımadığını, bu nedenle Başbakan Enda Kenny’nin "istikrarın devamı" tezi ile halktan istediği oyu, tek başına hükümet kurmasına yetecek oranda alamayacağını savunan siyasi gözlemciler haklı çıkmış görünüyor.

AB’ye 1973’ten beri üye olan İrlanda’yı bekleyen senaryo, ekonomik krizin belirlediği siyasi atmosfer nedeni ile hükümet krizi yaşanan bir diğer AB üyesi ülke İspanya’ya benzetiliyor. İspanya'da da aralık ayında yapılan genel seçimin ardından hükümet halen kurulabilmiş değil.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.