İş hayatında kadın da var

İş hayatında kadın da var
Konya İş Kadınları Derneği Başkanı (KİKAD) Zeynep Aktuna, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da kadına bakış açısı değişti. Kadın da artık iş hayatında var” dedi

“Kadının yaptığı işe güvenilmez” algısını yıkan, yaptıkları birçok iş ve dayanışma örneği ile girişimci kadınları yüreklendiren Konya İş Kadınları Derneği (KİKAD),  bu uğurda çalışmalarına devam ediyor. Farklı şehirlerdeki iş kadınları dernekleri ile de sürekli bir dayanışma içerisinde olan KİKAD, iş kadınların “iş hayatında biz de varız” demesinin en somut örneklerinden. KİKAD Başkanı Zeynep Aktuna ile dernek çalışmalarını ve toplumda iş kadını algısını konuştuk.

img_0239.jpg

Zeynep Aktuna kimdir?

Aslen Konya Ilgınlıyım. Konya İş Kadınları Derneği (KİKAD) başkanıyım. Aynı zamanda avukatlık yapıyorum. Eşim, kardeşim ve diğer avukat arkadaşlarla beraber yürüttüğümüz bir aile büromuz var. Aynı zamanda sivil toplum örgütlerinde görev alarak zamanımı yararlı bir şekilde değerlendirmek için çaba veriyorum.

 

KİKAD’dan bahseder misiniz?

KİKAD 2007 yılında Saime Yardımcı tarafından kuruldu. Bende uzun bir zamandır burada başkan olarak görev yapıyorum. KİKAD girişimci iş kadınlarının iş hayatında aktif yer alması ve kadının önemine yönelik olarak kurulmuş bir dernektir. Bu doğrultuda birçok faaliyetimiz oluyor. Girişimci kadınları doğru bilgilendirmek amacıyla dernekte çalışmalarımızı yürütüyoruz. İş kadınlarını etkileyecek yeni durumlar geldiği zaman, en doğru bilgiyi verebilmek amacıyla konunun uzmanı tarafından üyelerimize çeşitli seminerler düzenliyoruz. Kişisel iletişim, halkla ilişkiler gibi programlarla özünün kadın girişimci etkinliği olduğuna dikkat ederek birçok program düzenliyoruz.

Dernekte kaç üyeniz var. Üye olmak için ne gibi şartlar arıyorsunuz?

Derneğimizde şuanda 41 üyemiz var. Derneğimize üye olmak isteyenlerin mutlaka çalışan bir girişimci olması lazım. Bunun yanında işyerinde en az 5 çalışanın bulunması lazım. İş hayatına faydalı, istihdam yaratabilecek kadınları bünyemizde toplamaya çalışıyoruz. Yardım talebi olursa dernek üyelerimizle toplanıyoruz. Onu farklı şekilde değerlendiriyoruz. Bize gelen her başvuruyu ciddi anlamda değerlendiriyoruz. Bize ters düşen çok uç bir şey olmadığı sürece de başvuruları reddetmiyoruz.

Derneğinizde her sektörden iş kadını bulunuyor mu?

Evet bulunuyor. Girişimci iş kadınlarını İç Anadolu’da toplamaya ve sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İş kadınları derneğimizin bünyesine gelsinler ki büyüyelim çeşitlilik artsın istiyoruz. Her sektörden, her faaliyetten, kadını dernek bünyesine alalım, yönlendirelim ve Türkiye’de kadının iş hayatında olduğunu gösterebilelim istiyoruz. Bu nedenle de derneğimiz bünyesinde her alanda iş yapan girişimci kadınları görebilirsiniz.

Türkiye’de bulunan diğer iş kadınları dernekleri ile de kontak kuruyor musunuz?

Evet. Ülkenin çeşitli yerlerinden derneklerle iletişim haline olmaya özen gösteriyoruz. Bu nedenle iş kadınları derneklerine ziyaretler düzenledik. Dernek üyeleriyle tanıştık ve hala ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Onların Konya’da bizim de onların bulunduğu şehirle ilgili bir işi ya da sorunu olduğunu zaman birbirimize yardımcı oluyoruz. Tanışma programlarına yavaş yavaş daha da eğiliyoruz. Üyelerden gelen talepleri de değerlendirerek farklı şehirlerde tanışma programları düzenliyoruz.

Konya’da iş kadınına bakış açısı değişti mi?

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da kadına bakış açısı değişti. Kadın da artık iş hayatında var. Tabi ki bu konuda iç Anadolu kadını daha da zorlanıyor. Bunun için öncelikle ön yargıları kırmak lazım. Toplumda ister istemez bir ön yargı var. Ama ben bunu aştığımızı düşünüyorum. Kadının etkin olarak iş dünyasında yer alması noktasında algı değişti. Kadının işine daha çok sahip çıktığı daha düzenli düzgün yaptığı gibi yargılarda oluşuyor.

Bu noktada kadının yaptığı işe güven arttı diyebilir miyiz?

Kadının yaptığı işe artık güveniliyor. Kadın işini daha titiz yapar diye düşünülüyor. Kadın işine güvenilmez algısını yıkmaya çalışıyoruz. Çünkü kadın yaptığı işi daha titiz ve düzenli yapar. Artık biz de varız, işimizi çok daha iyi yapıyoruz diyoruz. Birlikten güç doğar ilkesiyle hareket ediyoruz. Birliğimizin en güzel örneğini ülke olarak, 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimi ile de gösterdik. Bu olayla birlikte toplumun her kesiminden insanlarla birlikte karşı gelerek direndik.

Kadınların iş hayatında daha fazla yer alması için neler yapılabilir?

Biz girişimci kadınlara destek verebiliriz. Seslerini duyurabiliriz. Mesela ufak çaplı bir işe giren arkadaşımıza destek olup neler yapabileceğini konusunda fikir veriyoruz. İş kadını, iş dünyasında bilgilendirerek işini doğru yaparak sesini duyurabilir. İşini düzgün yapması, etkin olması, daha çok istihdam yapabilmek için neler yapması gerektiği hakkında işlerine yarar bilgiler vermeye çalışıyoruz. Herhangi bir sorunlarında da bir arada sorunun çözümüne ulaşmaya çalışıyoruz.  (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.