İş Kanununda büyük değişiklik

İş Kanununda büyük değişiklik
Yargıtay’ın üzerindeki dava yükünü azaltmak için düğmeye basıldı.

İşçi-işveren uyuşmazlığı davaları sunulan tasarı kanunlaştığı takdirde arabuluculuk yöntemi ile çözümlenecek. Arabulucuya gitmeden mahkemeye başvuran kişilerin dilekçesi reddedilecek. Böylelikle hem Yargıtay’ın dava yükü hafifletilecek hem de sorunların daha kısa sürede çözülmesi sağlanacak.

MAHKEMELERİN YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Tasarının her açıdan fayda sağlayacağını ve yerinde bir tasarı olduğunu ifade eden Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, “İş mahkemeleri kanunu tasarı taslağı adı altında sunulan bir tasarımız var ancak henüz yasalaşmadı. Bu kanunun yasalaşması ile beraber artık bireysel ve toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacağı ve işe iade talebiyle açılacak davalarda zorunlu arabuluculuk müessesi geliyor. Arabulucuya müracaat etmeden dava açtığımız takdirde mahkeme dilekçenizi derhal reddedecek. O nedenle artık bu tür ihtilafı olanların arabulucuya müracaatı zorunlu kılınıyor. Çok yerinde bir değişiklik. Çünkü istatistiklere baktığımızda 2015 yılı sonu itibari ile 15 milyon işçimiz 1 milyon 700 bin üzerinde işverenimiz mevcut. Yani işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda yargının iş hayatının önemli bir kısmını oluşturmakta” ifadelerini kullandı.

UYUŞMAZLIK BİR AY İÇERİSİNDE ÇÖZÜLECEK

İşçi-işveren uyuşmazlıklarının istatistiki verilerine de değinen Aladağ, “2015 yılı sonu itibari ile ilk derece mahkemelerinde 3 milyon 400 bin civarında hukuk uyuşmazlığının yüzde 18’i işçi-işveren uyuşmazlığını kapsıyor. Yargıtay’daki 750 bin civarındaki uyuşmazlığının ise yaklaşık yüzde 30’u iş hukukundan kaynaklamakta. Bu tür davalara bakmakta olan hakım sayımız ise binin üzerinde. Yine baktığımızda işçi-işveren uyuşmazlığından kaynaklanan bir davanın bitiş süresi iki yıla yakın sürüyor. Sunulan tasarı ile işçi kardeşlerimizin hakkını biran evvel alması adına yerinde bir değişiklik olacak. Çünkü arabulucuda bu uyuşmazlığın bir ay içerisinde çözülmesi gerekiyor. Eğer sorun sonuçlandırılmazsa tutulacak tutanakla beraber işçi işveren davasını mahkemeye taşıyabiliyor” diye konuştu.

YÜZDE 70 ORANINDA İŞ UYUMAZLIĞI MÜRAACATI

Aladağ, “Halen devam etmekten olan davalara bu kanun uygulanmayacak. Aynı zamanda rakamsal bir sınır ön görülmeksizin işçi-işveren uyuşmazlıkları için arabulucuya gidilecek” dedi. Aladağ, konuşmasını şöyle sürdürdü; “3 yıllık bir zaman dilimine baktığımızda hukuk uyuşmazlığı müracaatlarının yaklaşık yüzde 70’i işçi-işveren uyuşmazlığı olduğu, bunların büyük oranda ise başarıyla sonuçlandığı görülüyor. Bu tasarı hayata geçtiği takdirde Yargıtay’ın ve mahkemelerin ağır yükü hafifleyecek hem de başvuran kişiler zamandan ve masraftan tasarruf etmiş olacak.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.