"İş Kazalarını Sona Erdirecek Politikalar Uygulanmalı"

"İş Kazalarını Sona Erdirecek Politikalar Uygulanmalı"
Türk-İş Genel Başkanı Atalay:- "Artık yetkilileri uyarmak, sorumlulukları kınamak, ölenlere rahmet, geride kalanlara başsağlığı dilemek istemiyoruz. Göz göre göre iş cinayetleri işleniyor"- "İş sağlığı ve güvenliği konusunda belki mevzuatta eksiklik yok a

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Şırnak'ta kaçak işletilen kömür ocağında 7 işçinin hayatını kaybettiği göçükle ilgili, "Artık yetkilileri uyarmak, sorumlulukları kınamak, ölenlere rahmet, geride kalanlara başsağlığı dilemek istemiyoruz. Göz göre göre iş cinayetleri işleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Atalay, Şırnak'ta kaçak işletilen kömür ocağında meydana gelen göçükle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayda 7 işçinin yaşamını yitirdiğini ve bir işçinin yaralandığını anımsattı.

Yaşanılanın bir iş kazası değil apaçık bir iş cinayeti olduğunu belirten Atalay, kömür ocağının kaçak işletildiğine ve Şırnak il merkezine sadece 10 kilometre mesafede olduğuna dikkati çekti.

Denetimsizlik, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliği nedeniyle her gün yüzlerce iş kazası yaşandığına değinen Atalay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yılın 9 aylık döneminde en az bin 485 işçi yaşamını yitirdi. Yani her gün 6 kişi iş cinayetlerine kurban gidiyor. Bu sayı kanun ve kuralın olmadığı birçok Afrika ülkesinin bile oldukça üzerinde. Artık yetkilileri uyarmak, sorumlulukları kınamak, ölenlere rahmet, geride kalanlara başsağlığı dilemek istemiyoruz. Göz göre göre iş cinayetleri işleniyor. Bir kişi kapatılan bir ocağı kaçak olarak işletip insanların ölmesine sebep oluyorsa bu yaptığının silahla adam öldürmekten hiçbir farkı yoktur."

- "Yıllardır dile getiriyorum ama en ufak bir adım dahi atılmıyor"

Türkiye'nin yakın dönemde Soma ve Ermenek'teki maden facialarını yaşadığını anımsatan Atalay, Şırnak'ta meydana gelen göçüğün uyarıların dikkate alınmadığını ve acılardan ders çıkartılmadığını net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

Atalay, geçen hafta TÜPRAŞ'ın İzmir Rafinerisi'nde yaşanan patlamada 4 işçinin hayatını kaybettiğine de işaret ederek şöyle konuştu:

"İş sağlığı ve güvenliği konusunda belki mevzuatta eksiklik yok ama kanunları uygulama ve kanunsuzlukları denetleme noktasında eksikler ve hataların olduğu çok açık. Ülkemizde madenlerden sorumlu olan Maden İşleri Genel Müdürlüğünün kömür rezervlerinin yoğun olduğu illerde teşkilatlarının kurulması gerektiğini yıllardır dile getiriyorum ama bu konuda en ufak bir adım dahi atılmıyor. Başta madenler olmak üzere, tüm iş yerlerindeki iş kazaları ve meslek hastalıklarını sona erdirecek politikalar en etkin biçimde ve kararlılıkla uygulanmalıdır."

Gerekli adımların atılmaması halinde Şırnak'ta yaşanılan göçüğün Türkiye'nin bir başka ilinde de her an yaşanabileceğine dikkati çeken Atalay, yetkili kurum ve görevlilerin denetimlerini sıklaştırması gerektiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.