İş Mahkemeleri Kanunu Ve Arabuluculuk Bilgilendirme Toplantısı

İş Mahkemeleri Kanunu Ve Arabuluculuk Bilgilendirme Toplantısı
ASO Başkanı Özdebir:- "Arabuluculukla bizi yıllarca meşgul edecek işten bir ay içinde kurtuluyorsunuz ve yolunuza bakıyorsunuz"- Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar:- "Arabuluculuk konusunda şu ana kadar 22 bine yakın dosya çözüldü, bunlar

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, arabuluculuk sisteminin her geçen gün yaygınlaştığını belirterek, "Bu sayede yıllarca bizi meşgul edecek işten bir ay içinde kurtuluyorsunuz ve yolunuza bakıyorsunuz." dedi.

Özdebir, ASO Arabulucuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi (ASOTAUM) ve Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı iş birliğinde Oda binasında düzenlenen, "İş Mahkemeleri Kanunu ile Getirilen Yeni Düzenlemeler ve Arabuluculuk Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, insanları "kendilerine adaletsizlik yapıldığı" duygusunun rahatsız ettiğini söyledi.

Hukukta alınan her kararın adil olma zorunluluğunun bulunmadığına işaret eden Özdebir, "Adalet aramaktaki yollardan biri hukuk yoludur. Her hukuki karar adil olmak mecburiyetinde değil, adil de değildir. Hukuk, elindeki şablona göre karar veriyor. Bizim yargı sistemimiz belgeler üzerinden hareket ediyor." diye konuştu.

Özdebir, Türk kültüründe büyüklerin araya girmesiyle uyuşmazlıkların çözüldüğüne dikkati çekerek, Türkiye'nin arabuluculuk yöntemine yabancı olmadığını dile getirdi.

Arabuluculuk sistemiyle işçi-işveren sorunlarının konuşularak çözüldüğünü anlatan Özdebir, "Arabuluculuk, tarafların kendisini anlatarak ve sonunda ikna olarak çözüme ulaştığı için insanları tatmin edecek bir yöntem." değerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, arabuluculuğun her geçen gün yaygınlaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Arabuluculuk sayesinde hukuk yoluyla yıllarca süren davalar 1 ay içinde sonuca bağlanıyor. Çok ucuz bir yöntem ve en önemli ucuzluğu zamandan kazanmak. Yıllarca bizi meşgul edecek işten bir ay içinde kurtuluyorsunuz ve yolunuza bakıyorsunuz. Burada alınan kararlar bağlayıcı. Güzel taraflarından biri de iyi yürümediğine inanıyorsanız sonuca bağlanmadan klasik mahkemelere de başvurabiliyorsunuz."

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da Türkiye'nin uzlaşı ülkesi olduğunu dile getirerek, "İnsanlar bir araya gelip sorunlarını çözebilir. Bundan korkulmasın. İşçiye ücretsiz başvuru hakkı getirdik. Arabulucukla anlaşanlar, süreçten sonra bir daha o konuda dava açamayacak." dedi.

Arabuluculukla şu ana kadar 22 bine yakın dosyanın çözüldüğünün altını çizen Öztatar, bunlardan 21 bininin işçi-işveren dosyası olduğunu bildirdi.

Öztatar, uzman arabuculuk sistemini de hayata geçirdiklerine işaret ederek, "İş dünyasının uzman istediği alanlarda, çözüm önerisinde bulunan uzmanlarla anlaşmazlıkları çözmek için çalışacağız. Arabuluculuk esnek bir sistem. Bu sistemde mesai kavramı ve sürpriz karar yok." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.