İşçi Bayram Yapıyor

İşçi Bayram Yapıyor
Konya’nın marka fabrikalarından ve dünyanın önde gelen krank üreticilerinden olan Genmot’un en üst yöneticisinden en alt kademesindeki çalışanına kadar asgari ücretin bin 300 lira olmasıyla ilgili görüşleri sizler için derledik.

 

Emine Şeyma Yıldız

1 Kasım Genel Seçimleri’nin ardından AK Parti’nin tek başına iktidar olması üzerine seçim beyannamesinde yer alan asgari ücretin bin 300 lira olacağı vaadine dair görüşleri almak için şehrin dışa açılan kapılarından, sektörünün öncülerinden Genmot’u ziyaret ettik. Konya’nın marka fabrikalarından ve dünyanın önde gelen krank üreticilerinden olan Genmot’un en üst yöneticisinden en alt kademesindeki çalışanına kadar asgari ücretin bin 300 lira olmasıyla ilgili görüşleri sizler için derledik. İşte patronundan çalışanına kadar asgari ücrete bakış….

 

ASGARİ ÜCRET BİN 300 LİRA YAPILSIN AMA...

Genmot Genel Koordinatörü Yakup Küçük:

Bana göre asgari ücret bin lirayı geçmemeli. Yurt dışında kriz var, Türkiye’de iş var. Asgari ücret bin 300 lira olacaksa devlet destek vermeli.

Genmot Fabrika Koordinatörü Hasan Küçük:

Yeni Türkiye’de bazı değişiklikler illaki olacak. Türkiye’nin dünya ekonomisinde belli bir konuma geldiğini görüyoruz. AK Parti hükümetinin aldığı kararları sonuna kadar destekliyoruz. Tabi bu süreçte her şeyi devletten beklemek hem işveren hem çalışan açısından zarar… AK Parti’nin ortaya koyduğu vaatler var. Sadece işverenin değil çalışanın da gelir seviyesinin aynı oranda yükselmesi gerekiyor. Ülkemizin çıkarı için, daha iyi yerlere gelmesi için asgari ücretin yükselmesi gerekiyorsa yükselmeli. Ülkemiz bu süreci kaldırabilecek durumda. 13 yıllık hızlı büyüme sonucunda her şeye göğüs gerildi. Asgari ücret zammı en kolay aşılacak sorunlardandır. Türkiye kaliteli bir isim, 2015’te yeniden bir tohum ekildi. İnşallah 2023’e kadar çok daha iyi yerlerde olacak ve ülkemizin ismini en iyi şekilde dünyaya duyuracağız.

Genmot Kalite Müdürü Metin Yarçin:

Bence çok iyi bir karar hatta geç bile kalındı. Hayat şartlarına baktığımız zaman bin 300 lira yeterli olmaz. Minimum bin 500 lira olması gerektiğini düşünüyorum. Tabi öncekine göre bin 300 lira çok çok iyi. Patronların bu parayı sorun çıkarmadan vereceklerini tahmin ediyorum. Personellerin motivasyonlarını artırma ve iş verimliliğini sağlama açısından kabul edeceklerdir. Geçiş döneminde problem yaşanır, işverenler ödemiş oldukları farkı kar marjlarına yansıtabilirler diye düşünüyorum.  

Genmot Üretim Müdürü Aydın Bideratan:

AK Parti 100 gün içerisinde vaatlerini gerçekleştireceğini söylemişti. Dolayısıyla Ocak 2016 son tarih. Bu dönemin icraat dönemi olması gerektiğini düşünüyorum. Bir Ak Parti karşıtı olarak icraat bekliyorum.

Genmot Muhasebe Müdürü Nurhak Ateş:

İşveren açısından düşündüğümüz zaman bazı zorluklar olacak. Tüm dengeler değişecek. Şu an için bir belirsizlik var. Bin 300 lira olacak da nasıl olacak? Bin 300 lira demek asgari ücrete yüzde 30 zam demek. Bu yüzde 30’un ne kadarlık kısmını işveren karşılayacak? Bana göre bu açığı kapatmak için gelir vergisi diliminden oynamak gerekir. Devlet yüzde 30’luk kısmın tamamını işverene yüklerse dengeler değişir. Bir de şöyle bir olumsuzluk yaşanacak. Tamam, asgari bin 300 oldu. Peki, bin 400, bin 500 lira maaş alanlar ne olacak? 950 alana yüzde 30 zam yaptık diyelim, normalde bin 300 alana nasıl yüzde 30 zam yapacağız? Bunu işçiye nasıl açıklayacağız? Dengenin sağlanması için asgari ücrete gelecek zammın yüzde 25’ini devlet gelir vergisinden karşılamalı Yüzde 5’ini ise işveren karşılamalı.

Genmot Üretim Formeni Muharrem Canlı:

Çok iyi bir karar. AK Parti sayesinde çalışanların önü açılacak. Hem patron kazanacak, hem işveren kazanacak, hem çalışan kazanacak.

Genmot Kalite Kontrol Sorumlusu Yusuf Söğüt:

AK Parti sayesinde alt tabadaki insanların biraz daha eli para görmüş olacak. Patronların sorun çıkaracağını sanmıyorum. Denizden kepçeyle değil de kaşıkla su almış olacaklar, hepsi bu. Biz işçiler asgari ücrete zam gelecek olmasından memnunuz. Onun dışında yapılan işe göre de değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Genmot Fabrika Personeli Mevlüt Oruz:

Bin 300 olması çok iyi olacak. Şu an ki asgari ücret yeterli değil.

Genmot Özürlü Personel Ali Sarı:

AK Parti çok güzel bir vaatte bulundu. Biz işçiler çok memnun olduk. Bir anda yüzde 30 zam bizi çok mutlu etti.

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum