Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Işid ve oluşan riskler

Işid ve oluşan riskler

     

 

     Gündem çok dolu, İŞID durdurulamıyor, Merkez Bankası dolara döviz satım ihalesi ile müdahale ediyor, doların yükselişi durmuyor.

      ABD Dışişleri Bakanı Kerry açıklamalarda bulunuyor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kara harekâtı gelebilir diyor.

     Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşları Perşembe ve Cuma günü notumuzla ilgili açıklamalarda bulunacaklar. Not indirimi olabilir diyorlar. Meclise Irak ve Suriye teskereleri geliyor, netice doların ateşi yükseliyor.

    Değerli okurlarım yukarıda kısaca özetlemeye çalıştım, şimdi sizinle ayrıntıları paylaşacağım.

    TCMB Para Piyasaları Kurulu geçtiğimiz hafta faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Ben geçen haftaki yazımda paylaşmıştım Merkezin bu ortamda faiz indirimine gitmesinin zor olduğunu paylaşmıştım. Merkez bizi yanıltmadı.   

   Doların ateşinin geçen hafta yükseleceğini açık açık geleceği yerleri yazmıştım, 2,250 daha sonra 2,280 ve 2,300 diye hatta 2250 kırılırsa hızla 2,300 seviyelerine kadar gider demiştim. Bir haftada 2,285’li seviyelere geldik. Şimdi kısa süreli bir düşüş gelebilir. En fazla düşebileceği rakam 2,240-2,260 aralığı gibi görünüyor.

     Daha sonra bayram sonrası dövizde tekrar hareketlenme göreceğiz. Yukarı hareketlerde Dolar/TL 2,320 ve 2,350 seviyelerini test edebilir. Yalnız buraya çok dikkat etmek gerekir. TCMB dövize bu seviyelerde doğrudan veya dolaylı müdahalelerde bulunacaktır. Piyasadaki para arzını azaltacaktır. Döviz satım ihalelerini de iki veya üç katına kadar yükseltebilecektir. Daha da olmaz ise Merkez faiz silahını kullanmaktan kaçınmayacaktır.

   Doların yükselmesinde sadece içerideki gelişmelerin olmadığını dış kaynaklı gelişmelerinde olduğunu yazmıştım. Hatta etrafımızdaki ateş çemberi düzelmeden doların ateşi düşmeyecektir diye de yazmıştım. Şimdi etrafımızdaki ateşi daha yakından hissediyoruz. Yukarıda yazdığım gibi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin açıklamaları da doların ateşini yükselten unsurlardan bir tanesi olmuştur. Kerry ne demişti “ IŞİD ile mücadelede Türkiye bizimle beraber en ön saflarda yerini alacaktır.”bu açıklamalar sonrası ortam iyice olumsuza döndü.

    Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IŞİD’e karşı kara harekâtı olabileceği iması akabinde Irak ve Suriye için meclise teskere gelecek olması piyasaların alevinin yükselmesinde başka bir etken olduğunu söyleyebiliriz.  

       Gündem yoğun demiştim ya birde bunların üstüne uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının Perşembe ve Cuma günü Türkiye’nin kredi notuyla ilgili not görünümünü açıklayacak olmaları piyasaları fazlası ile rahatsız etmiş durumdadır. Hem dolar/TL hem Euro/TL’deki yükselişler hız kazanmış durumdadır. Borsa İstanbul’da da satışlar hız kesmiyor. Bist için daha önce 72,000 ve 73,000 bin seviyeleri yeni hedef olduğunu yazmıştım. Yakın zamanda da 72,000 seviyeleri görmemiz mümkün olacaktır.

    Altın için beklentilerimiz de bir değişiklik yok.  Yine düşüş yönünde beklentimiz var. 1215 Ons/Dolar seviyesinde, düşüş devam ederse 1180 ve 1140 Ons/Dolar seviyeleri yeni hedef seviyeleridir. Geçen haftaki yazımda da uyarmıştım, 1140-1180 Ons/Dolar aralığı Altın’ın son düşüş noktaları olabilir. Çünkü 1140 Ons/Dolar’ın altına gelirse altın için yeni hedef 900 Ons/dolar seviyeleri olacaktır ki bu seviye yaklaşık 5 yıl öneki seviyelerdir. Bu seviyelerden Merkez bankalarının yüklü bir şekilde altın alımına gitmesini bekliyorum. 900 Ons/Dolar seviyeleri görülecek olursa bu son beş yılın en düşük seviyeleri olacaktır.

      Önümüzdeki günler çok daha hareketli olacaktır. Hem para piyasaları için hem de Suriye ve Irak ile ilgili atılacak adımlar için sıcak günler kapımızda gibi görünüyor. Sığınmacıların sınırlarımızda olması IŞİD’e karşı yapılacak askeri harekâtta ABD ve koalisyon güçleri ile birlikte hareket edilecek olması piyasaları daha da ısıtacaktır. Burada en önemli nokta bizim güçlü bir devlet olmamızdır. Mehmetçiğimiz Irak ve Suriye ordusu ile kıyaslanmayacak kadar etkili ve güçlüdür.  Hem mühimmat olarak hem de askeri disiplin olarak güçlüdür. Tabii ki güçlü olmak sadece silahlı kuvvetlerle değil siyasi anlamda da güçlü olmak gerekiyor. Ben o güçlü iradeyi hem silahlı kuvvetlerimizde hem de devletimizde görüyorum. Bu bizim en büyük avantajımızdır.

     Para piyasalarında oluşacak dalgalanmayı da merkez Bankasının gerekli adımlar atarak önleyeceğini düşünüyorum. Büyük Türk Milletinin, tüm İslam âleminin huzurlu, güvenli ve mutlu bayramlar geçirmesini diliyorum.    

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR