İslam dünyası Ramazan Bayramı'nı kutluyor

İslam dünyası Ramazan Bayramı'nı kutluyor
Ramazan Bayramı gelmesiyle beraber dünyanın dört bir yanında Müslümanlar bayram namazını kılabilmek için camilere akın etti. Bazı ülkeler ise "hilal" tartışmaları neticesinde bayramı yarın kutlayacak

Ramazan Bayramı gelmesiyle beraber dünyanın dört bir yanında Müslümanlar bayram namazını kılabilmek için camilere akın etti. Bazı ülkeler ise "hilal" tartışmaları neticesinde bayramı Çarşamba günü kutlayacak.

Avustralya
Avustralya’da camilerde bir araya gelen Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazını eda etti.

Avustralya’da yaşayan Müslümanlar ülke genelinde 200’den fazla cami ve mescitte Ramazan Bayramı namazını kılmak için bir araya geldi. Sabah erken saatlerden itibaren camileri dolduran Müslümanlar, önce bayram vaazını dinledi, ardından bayram namazını kıldı.

Melbourne’daki Broadmeadows Camisi’ni dolduran çoğunluğu Türklerden oluşan Müslümanlar namazın ardından ilk bayramlaşmayı cami içinde gerçekleştirdi. Cami cemaatinden Yusuf Himmetoğlu, AA muhabirine, ‘‘1968 yıldan bu yana Avusturalya'ya gelen gelen bu millet her sene bayramı kutluyor, Allah bunları eksik etmesin, cümle neslimize devamını nasip etsin.’’ dedi.

Kazakistan
Kazakistan’da binlerce Müslüman, Ramazan Bayramı namazını kılmak için camilere akın etti, çeşitli kültürel ve spor etkinlikler düzenlendi.

Başkent Astana’da Müslümanlar bayram namazını kılmak için Nur Astana Camisi'ni doldurdu. Astana Başimamı Kajı Naurızbay, vaazında, Ramazan Bayramı'nın İslam alemi için barış ve kardeşliğin bayramı olduğunu belirterek, bu kutsal günde bütün dargınların barışması gerektiğini söyledi.

Bayram namazından sonra caminin önünde yemek ikram edilirken, gençler toğuz korgol, bilek güreşi, halat çekme gibi milli oyunları oynadı.

Gürcistan
Gürci̇stan başkenti̇ Ti̇fli̇s'teki Cuma Mesci̇di̇'nde Müslümanlar Ramazan Bayramı namazını kıldı.

Cuma Mesci̇di'ni̇ dolduran Müslümanların bir kısmı yer kalmadığı i̇çi̇n sokakta namaz kıldı.

Doğu Gürci̇stan Müslümanları Müftüsü Yasın Ali̇yev, "Çi̇ft mi̇hraplı cami̇" olarak da bi̇li̇nen Cuma Mesci̇di̇'nde, aralarında Türki̇ye'ni̇n Ti̇fli̇s Büyükelçi̇si̇ Zeki̇ Levent Gümrükçü'nün de bulunduğu cemaate verdiği vaazda, Ramazan Bayramı'nın dünyada sevgi̇ ve kardeşli̇k bayramı olduğunu belirterek, tüm İslam alemi̇ne barış dolu bi̇r dünyada yaşamayı di̇ledi̇.

Avusturya
Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti.

Müslümanlar, bayram namazı için sabahın ilk saatlerinden itibaren Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği (ATİB) Merkez Camisi'ni doldurdu. Namaz öncesi Filistin, Arakan ve Afrika'daki Müslümanlar için dualar okundu.

Bayram namazı kılındıktan sonra Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş, hutbe okudu. Yapılan duaların ardından cemaat cami içerisinde bayramlaştı.

Cami çıkışında gurbetçiler, telefonlarına sarılarak Türkiye'deki yakınlarının da bayramlarını tebrik etti.

İsveç
İsveç'te yaşayan Müslümanlar, bayram namazını kılmak için geldikleri camilerde yer bulmakta zorluk çekti.

Stockholm'deki Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Fittja Ulu Cami'yi dolduran binin üzerinde Müslüman, bayram namazı kıldı.

Namazdan sonra bayramlaşan Müslümanlara, Fittja Ulu Cami yönetimi tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Gurbette buruk bir bayram yaşayan Türklerin çoğu, iş günü olması dolayısıyla namazdan sonra iş yerlerinin yolunu tuttu.

Bulgaristan
Bulgaristan’da Müslümanlar bayram namazında camileri doldurdu.

Başkent Sofya’da tek olan Banya Başi Camisi bayram namazında yetersiz kalınca cemaat büyük bölümü kaldırıma taştı. Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Aliş Hacı ise ülkenin güneydoğusunda Filibe şehrindeki tarihi Hüdavendigar Camisi'nde bayram namazını kıldırdı.

Sultan I. Murad (1369-1389) döneminde inşa edildiği için Muradiye adıyla da bilinen camide AA muhabirine konuşan Başmüftü, tüm dünyadaki Müslümanların bayramını kutlayarak, İstanbul’daki terör saldırısını bir kez daha kınadı. "Terörizmi lanetliyor, barış ve kardeşliğe evet diyoruz. Allah bu tür eylemleri asla göstermesin, yaşatmasın. Tüm insanlar barış ve huzur içinde yaşasınlar." dedi.

Muradiye camisine cemaatle birlikte bayram namazını kılan, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinden ihraç edildikten sonra Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisini kuran milletvekili Lütvi Mestan, cemaatle tebrikleşti.

Başmüftü Haci ve Lütvi Mestan ile birlikte Muradiye’ye gelen Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe de namaz sonrası yaptığı konuşmada Müslümanların bayramını tebrik etti.

Almanya
Almanya'da Müslümanlar bayram namazını kılmak için camileri doldurdu. Berlin'de özellikle Şehitlik Camisi'nde yoğunluk gözlendi.

Okunan hutbede, birlik ve beraberliğin önemine değinildi ve İslam dünyasında barışın hakim olması temennisinde bulunuldu.

Namaz sonrasında, Türkiye'nin Berlin Maslahatgüzarı Ufuk Gezer ve Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen cemaatle bayramlaştı.

Gezer, namaz sonrası Müslümanların bayramını tebrik ederek, şunları kaydetti:

"Almanya artık gurbet gibi görülsede artık gurbetliği kalmadı. Bayramları böyle güzel bir atmosferde icra etmekten dolayı ayrıca mutluyuz. Caminin mimarisi müştemilatı çok güzel. İnsana ayrı bir huzur veriyor. Tüm vatandaşlarımızın bayramını tebrik ediyorum.''

Öte yandan Berlin polisinin cami çevresinde yanlış park eden araçları çektirdiği görüldü.

Almanya'nın Köln kentinde de bayram namazı nedeniyle camiler doldu.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi din görevlisi Emre Şimşek okuduğu hutbede toplumsal birliğe ve beraberliğe vurgu yaptı.

Rusya
Rusya'nın başkenti Moskova'da yaşayan Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti. Camiye sığmayanlar namazı sokaklarda kıldı.

Başkentte yaşayan Müslümanların yoğun ilgi gösterdiği Moskova Merkez Camisi'ne çıkan bütün sokaklar namaz için kapatıldı. Metal detektör ve detaylı üst aramasının ardından camiye ulaşılabildi. Cami çevresinde polis, yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Camiye sığmayanlar namazlarını sokaklarda kıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitriy Medvedev, Ramazan Bayramı dolayısıyla tebrik mesajı yayımladı.

Bosna Hersek
Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Sırbistan, Arnavutluk Kosova ve Makedonya'daki Müslümanlar, bayram namazı vesilesiyle camilere akın etti.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'ni dolduran binlerce Müslüman, Ramazan Bayramı'nı karşıladı. Bayram namazını kıldıran İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, insanların huzura erişmesi temennisinde bulundu.

Bosna Hersek'in Banja Luka kentinde 1993 yılında Sırp ordusu tarafından yıkılan ve 7 Mayıs'ta yeniden hizmete açılan tarihi Ferhadiye Camisi'nde de bayram namazı kılındı. Müslümanlarla dolup taşan camideki namazı, Banja Luka Müftüsü Osman Kozlic kıldırdı.

Sırbistan
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki tek cami olma özelliğini taşıyan Bayraklı Camisi de bayram namazını kılmak isteyen Müslümanlarla doldu. İslam Birliği Başkanı Sead Nasufovic, "Bir ramazan ayını daha ibadetle geride bıraktığımız için mutlu ve huzurluyuz ancak dünyada masum insanların öldürülmeye devam etmesi bizleri derinden üzmektedir." diye konuştu.

Bayram namazı vesilesiyle Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde bulunan Novi Pazar'da da bayram namazı büyük bir katılımla kılındı. Namazın ardından birçok camide Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Karadağ
Karadağ'da başta başkent Podgorica'daki Osmanagic Camisi olmak üzere ülke genelindeki 130'dan fazla camide bayram namazı kılındı. Osmanagic Camisi'nde toplanan yüzlerce kişiye seslenen İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic, değerleri kalıcı olan hayatın temellerinin atılması tavsiyesinde bulundu.

Hırvatistan
Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de ise şehirle aynı ismi taşıyan camide toplanan Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nı coşkuyla karşıladı. Yer bulamayanlar namazı avluda kıldı.

Arnavutluk
Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Şehitler Bulvarı'nda kılınan bayram namazına yoğun katılım oldu. Namazı Tiran Müftüsü Ylli Gurra kıldırırdı. Bayram namazı Arnavutluk'un diğer şehirlerinde de büyük bir katılımla kılındı.

Kosova
Kosova'nın başkenti Priştine'deki Fatih Sultan Mehmet Camisi, bayramda doldu taştı. Kosova Müftüsü Naim Terneva, hutbede, "İslam, barış ve huzurun dinidir." dedi.

Makedonya
Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi'nde toplanan yüzlerce kişi safları doldurdu.

Kırgızistan
Kırgızistan'da Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazı için caddede saf tuttu.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bayram namazlarını her yıl Başbakanlık binası önündeki meydanda kılan Müslümanlar, bu yıl bölgede yol tamiratı ve çevre düzenlemesi nedeniyle Devlet Sirki önündeki caddede namaz kıldı.

Dün geceden beri yağan yağmurun altında bayram namazını kılmak için toplananlar, vaaz ve resmi konuşmaları şemsiye altında dinledi. Namaz saatinde yağmur bir anda kesildi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı caddede Müftü Tokmuşev, bayram namazını kıldırdı. Duaların ardından cemaat bayramlaştı.

Endonezya
Endonezya'nın başkenti Cakarta, milyonlarca kişinin bayram ziyareti için köylerine dönmesi nedeniyle hayalet şehre döndü.

Her yıl Ramazan Bayramı nedeniyle milyonlarca kişi ziyaretler için Cakarta'dan ayrılınca şehirde sessizlik hakim sürüyor.

Ülke genelinde 10 gün resmi tatil ilan edilirken, Endonezya'nın en çok göç alan şehri Cakarta tamamen sessizliğe bürünüyor. Normal şartlarda şehirde aşırı trafik yoğunluğu yaşanırken, Ramazan Bayramı'nda yollarda araç görmek neredeyse imkansız.

Bayramı Cakarta'da geçiren Rudi Hereyanto, "Ramazan Bayramı'nda Cakarta tamamen bambaşka bir şehir oluyor. Normal günlerde birkaç kilometrelik yolu saatlerce gidemezsiniz. Ama bayramda yollarda araba görmek bile imkansız. Keşke Cakarta'da trafik hep böyle rahat olsa." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.