İspanya ekonomisine "Merkezi" uyarı

İspanya ekonomisine "Merkezi" uyarı
İspanya Merkez Bankası, ülkedeki siyasi belirsizliğin mevcut ekonomik durumu tehlikeye sokmaya başladığı uyarısında bulundu- Merkez Bankası, İspanya'nın 2016 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,8'den 2,7'ye düşürdü

MADRİD (AA) - İspanya Merkez Bankası 3 ayda bir yayınladığı ekonomi bülteninde, 3,5 aydır hükümetin kurulamadığı İspanya'daki siyasi belirsizliğin ekonomide kötü sonuçlar yaratabileceği uyarısını yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği Komisyonunun yayınladığı raporda da belirtildiği gibi İspanya'daki siyasi durumun ekonomiye olumsuz yansıyabileceğine dikkati çeken İspanya Merkez Bankası, "Siyasi belirsizliğin uzaması halinde ekonomi politikalarının geleceğiyle ilgili şüpheler ekonomiyle ilgili alınacak kararlara olumsuz etki yapabilir" görüşünü savundu.

Merkez Bankası ayrıca yıl başında açıkladığı 2016 yılı için büyüme tahminini yüzde 2,8'den yüzde 2,7'ye düşürdü. 2017 yılı için yapılan büyüme tahmini ise yüzde 2,3 olarak belirtildi.

Bu arada İspanya'nın kamu açığıyla ilgili verilerin de olumsuz olduğu görüldü. İspanya Hükümetinin 2016 yıl sonuna ilişkin AB Komisyonuna verdiği sözü yerine getiremeyeceği belirtilerek, yıl sonunda yüzde 2,8 olması gereken kamu açığının yüzde 4,4 olarak öngörüldüğü de kaydedildi.

Öte yandan İspanya Merkez Bankası, ülke ekonomisindeki en güçlü motorun bu yıl da iç talep olacağını ancak geçen yıla oranla iç talepte hafif bir düşme görülebileceğini vurguladı.

İspanya'nın en önemli sorunlarından biri olan işsizlikle ilgili tahminlerini de açıklayan Merkez Bankası, bu yıl için yüzde 20,3, 2017'de ise yüzde 18,9 oranında işsizlik öngörüsünde bulundu.

Hükümetin işsizlik oranı tahminlerinde ise bu oranlar 2016'da yüzde 19,7, 2017'de yüzde 17,6 olarak verilmişti.

İspanya'da 20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerde hiçbir siyasi parti tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamazken, mevcut durumda koalisyon görüşmelerinde de ilerleme kaydedilemiyor.

Eğer 3 Mayıs'a kadar yeni bir hükümet kurulamazsa Meclis feshedilip, erken seçime gitme kararı alınacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.