İspanya'da hükümet kurma çalışmaları

İspanya'da hükümet kurma çalışmaları
İspanya Kralı 6. Felipe, 20 Aralık'taki genel seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıkan Sosyalist İşçi Partisi'nin lideri Sanchez'e hükümeti kurma teklifi götürdü

MADRİD (AA) - İspanya'da 20 Aralık 2015'te yapılan genel seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıkan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez, Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Sanchez'in, "Teşekkürler Majesteleri, kabul ediyorum" diyerek hükümeti kurma yetkisini aldığı bildirildi.

Pedro Sanchez, düzenlediği basın toplantısında hükümeti kurmak için siyasi partilerle müzakerelere yarın başlayacağını duyurdu. "İspanya, reformcu ve ilerici siyasetleri teşvik ederek, sakinlikle ve diyalogla yönetilebilir" diyen PSOE lideri, diğer siyasi partilerle yapacağı müzakerelerde bakanlıkların dağılımlarının değil ülkenin ihtiyacı olan reformcu önerilerin konuşulacağını savundu.

PSOE'nin üst düzey yöneticilerinden olan Meclis Başkanı Pati Lopez de Sanchez'in hükümeti kurma müzakerelerinin 1 ay alabileceğini söyledi.

PSOE'den yapılan açıklamalarda, genel seçimlerden 1. parti olarak çıkan sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ile hiçbir şekilde hükümet kurulmayacağı vurgulanıp, diğer alternatifler üzerinde çalışılacağı belirtilmişti ancak PSOE'nin PP ile koalisyon dışında mecliste çoğunluğu elde edebilecek bir hükümet kurabilmesi için başta Podemos olmak üzere en az 2 siyasi partinin tam desteğine, ayrıca Katalan ve Bask'taki ayrılıkçı partilerin dışarıdan desteğine ihtiyacı bulunuyor.

İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan ve ilk kez meclise giren Podemos partisinin, PSOE ile Katalonya sorunu gibi çok temel konularda tamamen zıt görüşlerinin olduğu da biliniyor.

İspanya'da 2011-2015 yılları arasındaki son yasama döneminde iktidarda olan sağ görüşlü Halk Partisi (PP), 20 Aralık'taki genel seçimleri kazansa da tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edememişti.

Ülkenin yürürlükteki Başbakanı ve PP lideri Mariano Rajoy, ilk tur görüşmelerinin ardından Kral 6. Felipe'nin yaptığı hükümeti kurma teklifini "henüz diğer siyasi partilerden destek alamadım" gerekçesiyle reddetmişti.

Rajoy, bugün düzenlediği basın toplantısında, PSOE ve Ciudadanos partileriyle büyük koalisyon kurma önerilerinin devam ettiğini ancak PSOE'nin ''bırakın anlaşmayı kendileriyle diyalog bile kurmak istemediğini'' söyledi.

Önceliklerinin ulusal egemenlik, ulusal birlik, İspanyolların eşitliği, Avrupa modeli ve avro para biriminin korunması, ekonomik kalkınma ve işsizlikle mücadele olduğunu vurgulayan Rajoy, 20 Aralık seçimlerinden sonra oluşan ülkedeki siyasi tabloda bu hedeflerin sadece PP'nin önderliğinde PSOE ve Ciudadanos ile kurulacak bir hükümet ile gerçekleşebileceğini savundu.

Rajoy, PP-PSOE-Ciudadanos koalisyonuna alternatif tek hükümetin PSOE ve Podemos'un aralarında anlaşması ve daha sonra Katalan ile Bask ayrılıkçı partilerin dışarıdan desteğini almalarıyla kurulabileceğini belirterek, "Ancak ikinci alternatif İspanyolların çıkarları için çok olumsuzdur. Ulusal güvenliği tehdit eder ve radikalleşmeye neden olur. Bunun dışındaki üçüncü ihtimal ise erken seçim ama bu ne siyasi partilere ne ülke ekonomisine ne de İspanyollara fayda sağlar" dedi.

350 sandalyeli İspanyol meclisinde hükümetin güvenoyu alabilmesi için 176 oy gerekirken, PSOE liderinin hükümeti kurma müzakerelerinden bir sonuç alamayıp ülkenin erken seçime gitmesi ise halen yüksek bir ihtimal olarak gözüküyor.

20 Aralık seçimlerinin ardından İspanyol meclisinde PP 123, PSOE 90, Podemos 69, Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu 9, Katalonya'da faaliyet gösteren Demokrasi ve Özgürlük 8, Bask Milliyetçi Partisi 6, Birleşik Sol 2, Bildu 2, Kanarya Koalisyonu ise 1 sandalye kazanmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.