İspanya'da hükümeti kurma çalışmaları

İspanya'da hükümeti kurma çalışmaları
Hükümet programını sunan Sosyalist İşçi Partisi lider Pedro Sanchez, 1. tur oylamada yeterli çoğunluğu alamadı- Mutlak çoğunluğun aranacağı 2. ve son oylama, 5 Mart cuma günü yapılacak

MADRİD (AA) - İspanya'da 20 Aralık'ta yapılan genel seçimler sonrasında, Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, 1. tur oylamada başarısız oldu.

İspanyol meclisinde yapılan güven oylamasında 130 "evet", 219 "hayır" ve 1 "çekimser" oy çıktı. PSOE lideri Sanchez'e İspanyol meclisindeki siyasi partilerden sadece liberal görüşlü Ciudadanos destek verirken, güvenoyu alması için en az birinin desteğine ihtiyaç duyduğu büyük partilerden hem Halk Partisi (PP) hem de Podemos "hayır" oyu verdi.

İspanya'daki meclis işleyişine göre güvenoyu için 2. ve son oylama 5 Mart cuma akşamı yapılacak. Bu oylamada PSOE lideri Sanchez'in mutlak çoğunluğu yakalaması yeterli olacak. Ancak bugünkü oylamada olduğu gibi PP ve Podemos'un yine "hayır" oyu kullanacakları öngörülüyor. Sanchez, 5 Mart'ta da güvenoyu alamazsa İspanya Kralı 6. Felipe ya başka bir siyasi parti liderini hükümeti kurmakla görevlendirecek ya da meclisi fesh ederek ülkeyi erken seçime götürecek.

- Iglesias, Domenech'i tebrik için dudağından öptü

İspanyol meclisinde iki gündür süren oturumda siyasi parti liderlerinin yaptıkları konuşmalarda, ekonomik kriz, kemer sıkma politikaları ve bağımsızlık isteyen Katalonya sorunu öne çıkarıldı.

Bugünkü oturum sırasında yaşanan en ilginç olay ise Podemos lideri Pablo Iglesias'ın, partisinin Katalonya'daki kolu En Comu Podem'in lideri Xavier Domenech'i mecliste yaptığı konuşmadan sonra tebrik etmek için yanına giderek, onu dudağından öpmesi oldu. Iglesias ile Domenech'in öpüşmesinin İspanya'daki sosyal medya sitelerinde günün en çok konuşulan olayı olduğu görüldü.

İspanya'da son 4 yıldır ülkeyi yöneten ve 20 Aralık seçimlerinde en fazla oyu almasına rağmen tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamayan PP'nin lideri ve şimdiki Başbakan Mariano Rajoy, meclisteki diğer siyasi partilerin hiçbirinden destek alamayınca hükümeti kurma görevini reddetmişti. Rajoy, İspanya'nın mevcut siyasi durumunda ülkeyi yönetmek için tek olasılığın kendisinin Başbakanlığında ve PP'nin liderliğinde PP-PSOE-Ciudadanos büyük koalisyonu olduğunu savunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.