İspanya'da yolsuzluk skandallarının sonu gelmiyor

İspanya'da yolsuzluk skandallarının sonu gelmiyor
İspanya'daki yolsuzluk skandallarına bir yenisi Granada Belediyesinde eklendi

İspanya'da son yıllarda öne çıkan yolsuzluk skandallarının ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak ülkenin güneyindeki Endülüs bölgesinin Granada kentinde şehircilikle ilgili yatırımlarda yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine polis tarafından operasyon düzenlendi.

Soruşturmayı yürüten Granada Mahkemesi hakimi ve çevreyle ilgili konulara bakan savcılık makamlarınca İspanyol basınına verilen bilgilerde, aralarında Granada Belediye Başkanı Jose Torres Hurtado ile belediyenin şehircilik departmanının üst düzey sorumluları ve bazı iş adamlarının da olduğu 16 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Operasyon kapsamında Granada Belediyesinin de aralarında olduğu 20 kadar yerde arama yapan polisin çok sayıda belgeye el koyduğu belirtildi. Granada Belediyesinde muhalefette olan bazı siyasi partiler bugünkü yolsuzluk operasyonundan sonra Belediye Başkanı'nın istifa etmesini ve belediye meclisinin feshedilip seçime gidilmesini istediler.

Hükümetin hala kurulamadığı İspanya'da ülkeyi yönetmeye devam eden Halk Partisi'nin (PP) üyesi olan Hurtado, 2003 yılından bu yana Granada Belediye Başkanı olarak görev yapıyor.

Bu arada İspanya'daki diğer bir yolsuzluk operasyonunda, Banesto bankasının eski müdürü Mario Conde, aralarında oğlu, kızı ve damadının olduğu 13 kişiyle hafta başında gözaltına alınmıştı. Geçmişte yine yolsuzluk suçundan 20 yıl hapis cezası alan Conde, 5 yıl 7 ay cezaevinde kaldıktan sonra 2008 yazında şartlı olarak serbest bırakılmıştı. Bu kez yine Banesto'da müdür olduğu dönemde yaklaşık 13 milyon avro para aklamakla suçlanan 68 yaşındaki Conde için savcılık tutuklu yargılanmasını talep etti. Conde 2011-2013 yılları arasında "Sivil Toplum ve Demokrasi" adlı bir siyasi partinin de genel başkanı olmuştu.

İspanya'da yapılan anketlerde, İspanyolları en çok endişelendiren sorunların başında işsizlikten sonra ikinci sırada yolsuzluk bulunuyor. Resmi bir kurum olan Sosyolojik Araştırmalar Merkezi'nin (CIS) yayınladığı son ankette, İspanyolların yüzde 47,5'i yolsuzluğu ülkenin en büyük sorunu olarak gösterirken, bu oran geçen ocak ayında yüzde 39,2 düzeyindeydi.

İspanya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 2012-2015 yılları arasında ülkede yapılan yolsuzluk operasyonlarında 7 bin 140 kişi gözaltına alındı. 2015 yılında 6 bin 488 şirketin incelemeye alındığı ve 79,5 milyon avroluk yolsuzluk tespit edildiği de verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Kraliyet Ailesi'ne kadar sıçrayan İspanya'daki yolsuzluk skandallarında, Kral 6. Felipe'nin kız kardeşi Prenses Cristina 8 yıl hapis, eşi İnaki Urdangarin ise 19,5 yıl hapis talepleriyle tutuksuz olarak yargılanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.