İspanya'daki Katalonya krizi

İspanya'daki Katalonya krizi
İspanya Başbakanı Rajoy: - "Katalonya ile diyalog kurmaya ve birlikte çalışmaya hazırım"- Katalonya Başkanı Puigdemont:-"Anlaşmaya yönelik bir inanç yok"

MADRİD (AA) - İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya ile diyalog kurmaya ve birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Rajoy, bağımsızlık yanlısı girişimlerle gündemde olan Katalonya'nın özerk yönetim başkanı Carles Puigdemont ile Madrid'deki başbakanlık konutu Moncloa'da bir araya geldi.

Başbakan Rajoy, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, İspanya'nın birliğini, ulusal egemenliğini, yasaların yerine getirilmesini ve İspanyolların eşitliğini savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Katalonya ile diyalog kurmaya ve birlikte çalışmaya hazır olduğunu anlatan Rajoy, "Çünkü birlikte hepimiz kazanırız" diye konuştu.

Katalonya'nın referandum talebine ilişkin de Rajoy, "Yasalara saygı gösterilemeden demokrasi olmaz" ifadesini kullandı.

Birlikte yaşamaya devam etmek istediklerini dile getiren Rajoy, şöyle devam etti:

"Katalonya, İspanyadır. İspanyolların çok büyük çoğunluğu böyle hissediyor. Birlikte büyük şeyler yaptık ve ciddi yönetimlerle iyi şeyler yapmaya devam edersek bizi büyük bir gelecek bekliyor. Ama yasalara uyulmadan siyaset yapılamaz. Yasalar herşeyin üzerindedir. Özerk yönetimlerde hükümet edenlerin yasalara uymasını ve bizi önlem almak zorunda kalacak bir duruma getirmemelerini umuyorum."

Katalonya Başkanı Puigdemont da referandum için anlaşma olasılığının bulunmadığını belirterek, "İspanya Başbakanı ile Katalonya Başkanı arasında anlaşmaya yönelik bir inanç yok" şeklinde konuştu.

Puigdemont, Rajoy'a sunduğu 46 maddelik talebin kabul edilmesi yönünde iyimser olmadığını da ifade etti. Katalonya Başkanı, buna rağmen bağımsız bir devlet kurmak için yola çıktıklarını ve Katalonya parlamentosunun bu yönde aldığı kararları uygulamak için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

İspanya'da 20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerde hiçbir siyasi parti tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemedi ve siyasi partiler arasında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Bundan dolayı yeni bir hükümet kurulamadı, 2011-2015 yıllarında arasında ülkeyi yöneten Rajoy hükümeti görevini sürdürüyor. İspanya'da haziran ayında erken seçime gidilebileceği belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.