İspanya'daki Terör Saldırısı

İspanya'daki Terör Saldırısı
İçişleri Bakanı Alvarez: - "Terörizme karşı mevcut güvenlikleri yoğunlaştıracağız ama risk derecesini attırmayacağız. Çünkü hemen yeni bir saldırı riski yok"- "Hızlı ve kolay olmasa da terörizm fanatizmine karşı kazanacağız"

BARSELONA (AA) - İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido Alvarez, Barselona kentinde düzenlenen terör saldırısıyla ilgili, "Terörizme karşı mevcut güvenlikleri yoğunlaştıracağız ama risk derecesini attırmayacağız. Çünkü hemen yeni bir saldırı riski yok." dedi.

Alvarez, başkent Madrid'deki ulusal güvenlik toplantısının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Basın toplantısı düzenleyen Alvarez, 26 Haziran 2015'ten bu yana devam eden terör tehdidine karşı risk derecesini 4'te tutmaya karar verdikleri açıkladı.

En yüksek risk derecesi olan 5'e geçilmesini gerektiren bir durum olmadığını vurgulayan Alvarez, 4. derece kapsamındaki mevcut güvenlik önlemlerinin yoğunlaştırılacağını ifade etti.

Alvarez, "Terörizme karşı mevcut güvenlikleri yoğunlaştıracağız ama risk derecesini attırmayacağız. Çünkü hemen yeni bir saldırı riski yok. Turistik ve halkın yoğun olduğu yerlerde güvenliği artıracağız, olası terör tehdidi altındaki yerlerde güvenlik önlemlerini yoğunlaştıracağız. Olası bir terör saldırısı karşısında daha hızlı hareket etmemizi sağlayacak tedbirleri güçlendireceğiz ve yerel polis kurumlarıyla iş birliklerini geliştireceğiz." diye konuştu.

Terör saldırılarının Avrupa'daki birçok kentte olduğu gibi İspanya'yı da "kalbinden vurduğunu" söyleyen Alvarez, terör tehdidiyle mücadelede vatandaşların iş birliğinin büyük önem arz ettiğini, bu amaçla İçişleri Bakanlığı olarak 4 ayrı iletişim kanalı açtıklarını kaydetti.

Barselona'daki saldırıya gösterdikleri tepki ve kınama için ülkede yaşayan yaklaşık 2 milyon Müslümana da teşekkür eden Alvarez, "Hızlı ve kolay olmasa da terörizm fanatizmine karşı kazanacağız. Bunu birlik olarak başaracağız." dedi.

Alvarez, İspanya'daki mevcut terörizmle mücadele paktının güncellenmesi için meclisteki siyasi partilerin temsilcileri ve terörizm uzmanlarıyla 21 Ağustos pazartesi günü acil toplantı yapma kararı aldıklarını duyurdu.

- Saldırganlar Fas uyruklu

Öte yandan İçişleri Bakanlığı ve Katalonya polisi kaynaklarına dayandırılarak İspanyol basınında çıkan haberlerde, Barselona ve Cambrils'teki terör saldırılarının zanlısı olarak gösterilen 12 teröristin kimliklerinin belirlendiği ve terör saldırılarını hazırlayan hücrenin çökertildiği iddia edildi.

Haberlerde, terör saldırısıyla bağlantılı düzenlenen operasyonlarda şimdiye kadar 7 şüphelinin öldürüldüğü, 4 şüphelinin gözaltına alındığı, Barselona'da 13 kişiyi öldüren 120 kişiyi yaralayan minibüsü kullanan kişinin de arandığı belirtildi.

Barselona'daki terör saldırısının baş sorumlusu olarak gösterilen, minibüsün şöförünün Fas uyruklu, 22 yaşındaki Yunus Ebu Yakup olduğu kaydedilen haberlerde, saldırgan hakkında arama ve yakalama emri çıkarıldığı bildirildi.

Haberlerde, Katalonya'daki saldırıların hazırlayıcıları olarak belirtilen 12 kişinin de Fas uyruklu oldukları ifade edildi. Operasyonlar kapsamında Katalan polisi Barselona'nın kuzeyindeki Ripoll ilçesinde bir imamın evine baskın düzenledi.

Katalonya'daki terör saldırıları öncesinde İspanya'da terörizmle bağlantılı olarak bu yıl içinde düzenlenen operasyonlarda, 10'u Katalonya bölgesinde olmak üzere toplam 51 kişi tutuklanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.