İspanyol Mahkemesi, 'Terörizm Suçundan' Esed Rejimini Soruşturacak

İspanyol Mahkemesi, 'Terörizm Suçundan' Esed Rejimini Soruşturacak
İspanya Ulusal Mahkemesi yargıcı Eloy Velasco, "terörizm ve zorla kaybetme" suçlarından Suriye'deki Esed rejimini soruşturacak

MADRİD (AA) - İspanya'daki Ulusal Mahkeme, "terörizm ve zorla kaybetme" suçlarından Suriye'deki Esed rejiminin askeri ve istihbaratta görevli 9 üst düzey görevlisi hakkında soruşturma başlatacak.

Ulusal Mahkeme yargıçı Eloy Velasco, bir İspanya vatandaşı kadının Suriye'de Beşşar Esed rejimine karşı yaptığı dava başvurusunu, savcılığın itirazına rağmen kabul etti. 2013 yılında Suriye'de ölen ve o ülkenin vatandaşı olan erkek kardeşinin yasa dışı bir tutuklama sonucu, işkence görerek öldürüldüğünü savunan Amal Hag-Hamdo Anfalis adlı İspanyol vatandaşı kadının, Esed rejiminin askeri ve istihbaratta görevli 9 üst düzey personeline karşı yaptığı dava açma başvurusunu kabul eden yargıç Velasco'nun, 9-10 Nisan tarihlerinde şahitleri dinleyeceği açıklandı.

Tanıklar arasında, Esed rejiminin işkence ile öldürdüğü insanların fotoğraflarını tüm dünyaya gösteren "Sezar" kod adlı eski bir rejim askerinin ve 2013 Eylül-2014 Mart ayları arasında Suriye'de esir tutulan İspanyol gazeteci Javier Espinosa'nın da olduğu bildirildi.

Amal-Hag-Hamdo Anfalis adlı İspanyol vatandaşı kadın, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminde görevli 9 üst düzey asker ve istihbaratçı hakkında dava açma başvurusunu geçtiğimiz 1 Şubat tarihinde yapmıştı. Ancak Savcı Teresa Sandolav, İspanya'da 3 yıl önce değiştirilen yasa gereği kurbanın İspanyol olmaması gerekçesiyle İspanyol mahkemelerinin söz konusu soruşturmayı açma yetkisi olmadığı yönünde görüş belirtmişti. Yargıç Velasco buna rağmen bugün aldığı kararla ulusal ve uluslararası yasalar gereği Esed rejimine karşı "terörizm ve zorla kaybetme" suçlamalarıyla ilgili soruşturmayı açtığını duyurdu. İspanyol yargıç, "savaş suçları ve insanlık dışı suçlar ve işkence" suçlamarının ise kendi soruşturmasına dahil olmayacağını açıkladı.

Ayrıca yargıç Velasco'nun söz konusu soruşturmaya yardımcı olabilmesi için AB yargı ağı olan Eurojust'taki bazı ülkelerden ve Suriye'den de konuyla ilgili komisyon kurmalarını, sanıkların ifade vermelerinin sağlanmasını istediği ifade edildi.

Suriye'deki savaş suçları ve insanlık dışı suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesiyle ilgili 2014 yılında sunulan karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Çin ve Rusya'nın veto etmesiyle sonuca ulaşamamıştı. BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu ise Suriye'de iç savaş dolayısıyla meydana gelen suçların ulusal mahkemeler aracılığıyla yargıya taşınmasını istemişti.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.