İspanyol STK'lardan sığınmacılara destek

İspanyol STK'lardan sığınmacılara destek
İspanya'nın 40'tan fazla kentinde düzenlenen gösterilerde, sığınmacıların güvenli şekilde Avrupa'ya gelmelerinin AB tarafından garanti edilmesi istendi

MADRİD (AA) - İspanya'da 50 kadar sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla 40'tan fazla kentte düzenlenen gösterilerde, Avrupa'ya gelen sığınmacılara destek verildi.

"Güvenli bir yol açılsın. Hemen" başlığı altında gerçekleşen gösterilerde, başta Suriye'deki savaştan kaçanlar olmak üzere Avrupa'ya gelmeye çalışan yüz binlerce sığınmacının güvenli şekilde seyahat etmelerinin AB ülkelerinin hükümetleri tarafından garanti edilmesi istendi.

Başkent Madrid ve Barcelona'daki gösteriler Avrupa Parlamentosu'nun temsilcilik binalarının önünde yapılırken, buralarda yapılan konuşmalarda sığınmacıların korunmasının hukuki, insani, siyasi bir zorunluluk ve sorumluluk olduğu vurgulandı.

Sol görüşlü siyasi partiler ile işçi sendikalarının da destek verdiği gösterilerde ayrıca Suriye, Afganistan, Irak, Filistin, Eritre gibi ülkelerde çatışmaların durması ve barışçıl çözümler bulunması için AB'den "çok daha aktif bir rol üstlenmesi" talep edildi.

Okunan manifestoda "Sığınmacılar onurlu ve adaletli bir muameleye layıktır. Bazı siyasi liderler ile toplumun önde gelen kişi ve kurumları ırkçı, yabancı düşmanlığını artıran, çamur atan söylemlere son vermelidir" denilirken, ayrıca çatışmaların olduğu ülkelerle olan silah ticaretinin kontrol altına alınması gerektiği vurgulandı.

Bu arada İspanyol STK temsilcileri tarafından basına verilen bilgilerde, 2015 yılında Avrupa'ya gelmeye çalışırken hayatını kaybeden 4 bin kadar sığınmacının olduğu belirtilip, bunların yüzde 30'unun 18 yaşının altında olduğunun altı çizildi.

2016 yılında şimdiye kadar hayatını kaybeden sığınmacıların sayısı ise 410 olarak verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.