“İsraf gramajı azaltmakla önlenebilir”

“İsraf gramajı azaltmakla önlenebilir”
Aydoğdu Ekmek kurulduğu zamandan beri çizgisinden ayrılmadan başkalarının alanına girmeden yıllardır Konyalılara taze sıcacık ekmekler çıkarmaya devam ediyor.

Fatma Göksu'nun Röportajı

Aydoğdu Ekmek kurulduğu zamandan beri çizgisinden ayrılmadan başkalarının alanına girmeden yıllardır Konyalılara taze sıcacık ekmekler çıkarmaya devam ediyor. Şu an dördüncü kuşağın işlettiği Aydoğdu ekmek fırının kuruluşu çok eskilere dayandığı için kurulduğu tarih net olarak bilinmiyor. Aile işletmesinde olan Aydoğdu fırın kaliteden ödün vermeden yıllara meydan okuyarak unlu mamuller arasında kaybolmadan gün geçtikçe büyüyerek yoluna devam ediyor. Fırıncılıktan ekmek israfında kadar konuları Aydoğdu Fırının ortaklarından Kemal Bey’e sorduk.

Aydoğdu fırının ortaklarından Kemal Beyi kısaca tanıyabilir miyiz?

Kemal Aydoğdu 31 yaşındayım evliyim bir oğlum var. Liseyi terk edip fırıncılık yapacağımı söyledim ata mesleğini devam ettirmek cazip geldi. Küçüklüğümde fırında geçti. Eğer oğlumda ilerde isterse bu işte çalışmasını ben de isterim. Şu an Aydoğdu fırını amcamın oğlu Uğur Aydoğdu ile beraber işletiyoruz.

Aydoğdu fırın nerelerde hizmet veriyor?

Burası yani Sahibiata Mahallesi’ndeki Aydoğdu Fırın merkezimiz. İlk Aydoğdu Fırın da burada kurulmuş. Organizede bir şubemiz var orada taş ekmeği yapıyoruz. Bir şubemizde Çumra’da var.

Aydoğdu fırın günlük taze olarak neler üretiyor?

Ekmek, poğaça ve Konya gevreği üretimimiz var. Konya gevreğini marketlere veya başka yerlere satmıyoruz satışını müşteriye direkt kendimiz yapıyoruz.

Aydoğdu fırında kaç kişi çalışıyor?

Toplamda 45 kişi çalışıyoruz.

Ekmek dağıtımı nerelerde yapılıyor?

Gödene’den Bosna’ya Çumra’dan Organize’ye kadar geniş bir alanda dağıtım yapıyoruz. Yıllar geçmesine rağmen müşterilerimizde bir azalma olmadı. Ekmek hayatımızın vazgeçilmezi. Kaliteli ekmek ürettiğimiz için müşterilerimizle yolumuza devam ediyoruz. Toplamda 15 araçla ekmeklerimizi müşterilerimize taze ve sıcak şekilde ulaştırıyoruz.

Günlük üretim ne kadar oluyor?

Net bir sayı yok. Ekmekler büyüklü küçüklü olduğu için net sayı veremem ama tahmini olarak 80 bin civarında ekmek üretiyoruz.

Ekmek israfı ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Ekmek israfı konusunda bizi rol ekmeğimiz var. 50’şer gramlık ekmekler üretiyoruz. Bu ekmekler üç gün bayatlamıyor, ambalajlı satılıyor. 50gram olduğu için israfı da önlüyor. İsraf gramajı küçültmekle önlenebilir. Aslında gramajı küçültmek bizim açımızdan maliyeti artırıyor fakat israf önlensin diye maliyetin artmasına razıyız. Rol ekmeklerimizi genellikle toplu tüketim yerlerine okullara, lokantalara, kantinlere, hastanelere satıyoruz.

Ekmek tüketiminde bilinçli miyiz?

Maalesef toplum olarak ekmek tüketiminde bilinçli değiliz. Fazla fazla ekmek alıp bayatladıktan sonra kuşlara veya çöpe atıyorlar.

Bayatlamış ekmekler nasıl değerlendirilmeli?

Bayat ekmeğinde faydaları var. Tatlılar yapılıyor, köfteler yapılıyor, yemeği de yapılıyor. Burada iş, kadınlara düşüyor. Bayatlamış ekmeği israf etmeyip değerlendirsinler.

Aydoğdu’nun diğer fırınlardan farkı ne?

Kuruluş tarihini bile net olarak bilmiyoruz. Köklü bir aile şirketiyiz. Kaliteden yıllardır ödün vermedik. Yaptığımız iş halkın sağlığını doğrudan etkilediği için temizlik ve hijyene çok fazla dikkat ediyoruz. Yaptığımız işin en iyisi olmasına yıllardır dikkat ediyor o çizgide ilerliyoruz. Aile şirketleri çok çabuk yıkılır, kaybolur biz öyle değiliz.

Pastane, unlu mamuller sektörü ortaya çıktı bu alana yönelecek misiniz?

Herkes kendi işini yapsın diye düşünüyoruz. Pastaneci pasta yapsın fırıncı ekmek üretsin. Biz unlu mamuller sektörüne yönelmeyi düşünmüyoruz.

Ramazan ayı yaklaşıyor pide sezonu açılacak bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Pide fiyatları artsın istiyoruz. Ne yazık ki Ramazan ayında da israf yapılıyor. Fiyat artarsa gereğinden fazla ekmek almazlar. Ucuz olduğu için ekmeğe de pideye de değer vermiyoruz. Sofralarımızın olmazsa olmazı ekmeğe gerektiği değeri vermeliyiz.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.