İsrail anlaşmayı ihlâl ediyor

İsrail anlaşmayı ihlâl ediyor
Filistin Ulaştırma Bakanlığı planlama heyetinin müdürü Muntesir Bekrun, Kahire'de anlaşmaya varılan ateşkese aykırı olarak İsrail’in Gazze’nin yeniden imar edilmesi için gereken maddelerin girişini hâlâ engellediğini söyledi.

Filistin Ulaştıma Bakanlığı planlama heyetinin müdürü Muntesir Bekrun, İsrail’in ateşkes anlaşmasında sınır kapılarının Filistin uzlaşı hükümetinin denetimi altında tamamen açılmasını öngören maddesini ihlâl ettiğini söyledi. Bekrun, heyetin Gazze’ye inşaat malzemesi girişini sağlayabilmek için uluslararası kuruluşlara 30 farklı öneri sunduğunu ancak İsrail’in tüm önerileri reddettiğini açıkladı.

Bekrun, İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği son saldırıda meydana gelen yıkımın öncekilerden 5 kat daha fazla olduğunu ifade etti.

Filistin Tarım Bakanlığı, 8 Eylül Pazartesi günü İsrail Deniz Kuvvetleri'nin, balıkçıların geçişine engel olmak için 5 mile deniz dubası yerleştirdiğini belirterek, bunun imzalanan ateşkes anlaşmasının açık ihlâli olduğunu vurgulamıştı.

İsrail'in Gazze sahilinden 6 mil avlanma menzilini 5 mile düşürmesinin ardından İsrail Deniz Kuvvetleri, Gazze açıklarında avlanan Filistinli dört balıkçıyı 'belirlenen avlanma mesafesini aştıkları gerekçesiyle' gözaltına almıştı.

26 Ağustos tarihinde Gazze’de savaşan gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkes sağlanmıştı. Ateşkesin iki aşamadan oluşması konusunda anlaşıldı.

İlk aşama, saldırıların durdurulması, kapıların açılması, geçişlerin serbest olması, Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin denetiminde Gazze’nin yeniden imar edilmesi için gereken malzemelerin girmesine izin verilmesi ve Gazzeli balıkçıların 6 mile kadar avlanabilmesinin önünün açılması maddelerini içeriyor.

İkinci aşamada ise, serbest bırakılan ancak yine tutuklanan Filistinli tutukluların serbest bırakılması, Gazze havalimanı ve deniz limanı gibi meseleler Kahire'de konuşulacak. 

‘İsrail’in delegasyonu Kahire’ye gitmeyecek’

Filistin Halk ve Kurtuluş Cephesi genel sekreter yardımcısı Ebu Ahmed Fuad, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıları başlatmadan önce hedeflediği 'Filistinlilerin kendi içinde uzlaşmayı bitirme projesini' tamamlamaya devam edeceğini söyledi.

Al Jazeera Türk’e konuşan Fuad, İsrail’in bu aşamada sadece Gazze’den gelen saldırıların durdurulmasını istediğini ve bundan sonra İsrail delegasyonunun Kahire’ye gitmeye niyeti olmayacağını söyledi.

Fuad, “İsrail bizi alıştırdığı gibi sadece istediğini almak istiyor. Bize müzakereler tarihi boyunca hiçbir şey vermedi. Oslo anlaşmasına da dönersek, İsrail sadece istediğini ve işine gelen maddelerini uyguladı. Filistin tarafının istediği maddelerini görmezden geliyor. Keza son anlaşması sağlanan ateşkesin maddelerini de uygulamıyor. İsrail şu an sadece saldırıları durdurdu. Geri kalan her şey aynı kaldı. İsrail delegasyonunun, onu bir şekilde sıkıştıracak bir şey olana kadar Kahire’deki müzakerelere gitmeyeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Fuad, İsrail’in asıl amacı Filistin’i Gazze ve Batı Şeria olarak ikiye ayırmak ve Filistinlilerin arasında sağlanan uzlaşmayı sonlandırmak olduğunu söyledi. Fuad, “İsrail başından beri tek amaçladığı şey Gazze’yi izole etmek ve Fetih ile Hamas’ın arasında sağlanan uzlaşmayı sonlandırmaktı. Şimdi de bakarsanız iki grubun arasında suçlamalar duymaya başladık.” diye konuştu. 

24-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Gazze'nin durumu da konuşulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.