'İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için Hamas şartı olamaz'

'İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için Hamas şartı olamaz'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi için Hamas diye bir şart yoktur ve olamaz da." dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi için Hamas diye bir şart yoktur ve olamaz da.” dedi.

Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye’nin kalan iki şartının yerine gelmesi için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Bununla ilgili görüşmelerin bundan sonraki süreçte de süreceğini belirten Çavuşoğlu, “Bizim şartlarımız son derece sarihtir. Bu şartlar yerine getirildiği zaman ilişkileri normalleştiririz, büyükelçilerimizi geri göndeririz ve adımları atarız. Gazze üzerindeki ambargoların kaldırılması gerekiyor. Burada yaşayan Filistinli kardeşlerimiz son derece zor şartlar altında yaşıyor. İnsani yardımların, kalkınma yardımlarının engelsiz bir şekilde Gazze ve Filistin’e ulaştırılması gerekiyor. Tüm bunları detaylı bir şekilde görüşüyoruz. Önümüzdeki ilk toplantıda anlaşmaya varılır mı, varılmaz mı, tabii bu, İsrail’in atacağı adıma bağlı." dedi.

"Hamas olmadan kalıcı barışın olmadığın İsrail de kabulleniyor"
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Hamas ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bizim başından beri Hamas ile temaslarımız gizli saklı değil. Hamas olmadan kalıcı bir barışın olmadığını bugün İsrail de kabulleniyor. Dolayısıyla bundan sonra da Hamas’a gerek El Fetih ile Filistin içinde birlik ve beraberliğin devam etmesi ve gerekse Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamak bağlamında Hamas ile de temaslarımız devam edecektir. İlk temasa geçtiğimiz zaman tepki gösteren ülkeler bile bizim ne yapmak istediğimizi, İsrail dahil çok rahat bir şekilde anlamıştır. Dolayısıyla İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi için Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.