İsrail'de Türk Vatandaşının Gözaltına Alınması Protesto Edildi

İsrail'de Türk Vatandaşının Gözaltına Alınması Protesto Edildi
Kudüs'e gitmek için bir turizm firması ile Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı'na gelen Türk vatandaşı Orhan Buyruk'un gözaltına alınarak 17 gündür hapiste tutulması protesto edildi

İSTANBUL (AA) - Kudüs'e gitmek için bir turizm firması ile Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı'na gelen Türk vatandaşı Orhan Buyruk'un gözaltına alınarak 17 gündür hapiste tutulması protesto edildi.

Buyruk'un özgürlüğüne kavuşması ve ülkeye dönebilmesi için sivil toplum kuruluşu, hukukçu ve gönüllülerin desteğiyle oluşturulan "Orhan'a Özgürlük Platformu", İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde etkinlik düzenledi.

Platform adına konuşan Ahmet Hakan Karagül, Buyruk'un bir turizm firması aracılığıyla, vizesi onaylanmış biçimde ve ziyaret amacıyla Kudüs'e gittiğini, ancak orada gruptan ayrı tutulmak suretiyle sorguya alındığını söyledi.

Karagül, Orhan Buyruk'un havaalanında 18 saat sorgulandıktan sonra bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin İsrail'deki yetkililerine ulaşmamıza rağmen ancak 4. gün İsrail istihbaratının elinde olduğunu bilgisi tarafımıza ulaştırılmıştır." dedi.

Büyükelçilik tarafından tutulan avukatın ancak tutuklamanın 10. gününde Buyruk ile görüşebildiğini aktaran Karagül, şöyle konuştu:

"Avukatın bizlere aktardığı bilgiye göre, Orhan, 6 Ekim'de mahkemeye çıkarılmış. Bu asılsız iftiralarına yeterli delil bulunamaması üzerine mahkeme, 13 Ekim'e ve daha sonra 20 Ekim'e ertelenmiş. İsrail istihbaratı, mahkeme sonrası yine sağlık durumunu, ne tür muamele ile karşı karşıya kaldığını bilmediğimiz bir hal üzere 13 Ekim'e kadar kendisini hukuksuzca esir tutmuştur."

Ahmet Hakan Karagül, Orhan Buyruk'un 17 gündür süren esaretinin uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuk çiğnenerek sürdürüldüğünü savundu.

Orhan Buyruk'un eşi Safiye Buyruk da gazetecilere yaptığı açıklamada, eşinden 17 gündür haber alamadığını belirterek, "Devlet büyüklerimizin bizimle ilgilenmesini istiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Eşimin sağlığından, en önemlisi hayatından endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.