İsrail'in Gazze'ye Saldırıları Londra'da Protesto Edildi

İsrail'in Gazze'ye Saldırıları Londra'da Protesto Edildi
İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen protestoya onbinlerce kişi katıldı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve İngiliz hükümetinin saldırılara karşı tavrı Londra'da binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

 Filistin'i destekleyen kampanyalar yürüten "El Aksa'nın Dostları" adlı sivil toplum örgütü ile "Stop the War Coalition" isimli grup tarafından düzenlenen protestoya Britanya Müslüman Birliği (MAB) ve "Filistin Dayanışma Kampanyası"da dahil olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek verdi. 

Yaklaşık 5 saat süren protestoya katılan binlerce kişi, İsrail'in Londra Büyükelçiliği önünde toplandı. Büyükelçilik binasından parlamento binasına doğru trafiğe kapatılan Londra caddelerinde yürüyen onbinler "Filistin'e özgürlük", "Gazze, ağlamana hiçbir zaman izin vermeyeceğiz", "Filistin için adalet", "David Cameron görmüyor musun? Gazze özgür olacak!" sloganları attı.

Aralarında Türk katılımcıların da olduğu protestocular, üzerlerine, "Gazze insanlık karşısında kan kaybediyor", "İsrail'in ayrımcılığına son verin", "Özgür Filistin'i bombalamayı durdurun" ve "İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durdurun" yazılı pankartlar ile Filistin bayrakları taşıdı.

Bu arada İngiliz yayın kurumu BBC de bölgeden yaptığı yayınların İsrail yanlısı olduğu gerekçesiyle protesto edildi. Göstericiler, "BBC utan" sloganı atarken, üzerinde "Filistin var, Filistin direniyor, BBC sessizliğine son ver" yazılı büyük bir pankart açtı. 

- İngiliz hükümetine sert eleştiri

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan protestocular, İngiliz hükümetinin Gazze'de yaşanan duruma yaklaşımını eleştirerek, Başbakan David Cameron'a "Filistin'e destek ol" çağrısında bulundu.

22 yaşındaki Jacqueline Maamri, Filistin halkına destek olmak için protestoya katıldığını belirterek, "Gazze'de yaşananlar mide bulandırıcı, insanlık dışı. İngiliz hükümeti Filistin halkını desteklemeli ve olan bitene karşı kör olmayı bırakmalı. Uluslararası toplum gözlerini açmalı. David Cameron her işi bırakıp, Filistin halkının özgürlüğünü destekleyen İngiltere'nin yanında durmalı. Özgür Filistin, Gazze sen çok yaşa" şeklinde konuştu.

12 yıldır İngiltere'de yaşayan işadamı Halil İbrahim Uzun da, "Bugün uluslararası toplumda insan ruhu taşıyan herkesin olması gerektiği gibi buradayız. Gazzeliler'in, Filistinliler'in yanında olduğumuzu haykırmak için buradayız. Bu insanlık dışı duruma dur demeyen İngiliz hükümetine ve dünya kamuoyuna haykırmak için, onlarla aynı fikirde olmadığımızı söylemek için buradayız. Politikacılarla aynı görüşü paylaşmadığımız için, onlar gibi sessiz kalmayacağımız için buradayız" ifadelerini kullandı.

Protestoya katılmak için Oxford şehrinden Londra'ya gelen 25 yaşındaki Sophia Colles ise, "Biz eşitliğin herkes için eşitlik olması gerektiği için buradayız. Adalet eğer herkesi kapsarsa adalettir. Özgürlük eğer herkese aitse özgürlüktür. Ben kafamı kaldırıp tüm bu olanları görmezlikten gelerek dolaşamam. Çünkü bütün insanlar birbirleriyle ilişkili. Belki televizyonda gördüğümüz yabancı insanlar ile herhangi bir bağımız yok ama aslında o gördüğümüz kişilerle bağımız var. Çünkü ben de onların yerinde olabilirdim. Orada gördüklerimden birisi benim kızım olabilirdi, içimizden birisi olabilir. David Cameron halkın adına konuşmuyorsun, bizi temsil etmiyorsun!" diye kaydetti.

Başkent Londra ve civar bölgelerden farklı yaş grubu ve etnik kökenden kişinin katıldığı protestoda, Londra polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı. Gösteri olaysız son buldu.

Gazze'ye destek protestolarına başkent Londra'da çok sayıda kişi katılıyor. İngiltere'de 2003 yılında Irak'ın işgaline karşı yapılan protesto yürüyüşlerinden sonra dış politikayla ilgili ilk kez bu kadar yüksek katılımlı protesto yürüyüşlerinin yapılması dikkati çekiyor.

İngiliz hükümeti, Gazze'deki sivil kayıpların sayısının artmasından duyduğu endişeyi dile getirse de İsrail'in Hamas'ın füze saldırılarına karşı "kendini savunma hakkı" olduğunu belirtmeye devam ediyor.

İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik havadan ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de kara saldırılarının başladığını duyurmuştu.

Filistinli direniş grupları ile İsrail, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani ihtiyaçların temini için talep ettiği bugün saat 08.00 itibarıyla başlayacak 12 saatlik ateşkes talebini dün gece kabul etmişti.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.