İsrail’in Mescid-i Aksa’da Geri Adım Atması

İsrail’in Mescid-i Aksa’da Geri Adım Atması
Arap ülkeleri dışişleri bakanları İsrail'in Mescid-i Aksa'da geri adım atmasını memnuniyetle karşıladı

KAHİRE (AA) - İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki artan ihlalleri nedeniyle Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Arap ülkeleri dışişleri bakanları, Filistin halkının mücadelesinden övgüyle bahsederek, İsrail'in geri adım atmasını memnuniyetle karşıladı.

Arap Birliği genel kurulunda konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Arapların Mescid-i Aksa’dan asla vazgeçmeyeceklerini göstermesi bakımından bugünkü toplantının simgesel önem taşıdığını ifade etti.

Ebu Gayt şunları kaydetti: "Kudüs kırmızı çizgidir. Kim olursa olsun çizgiyi geçmesine izin vermeyiz. Şehirde durumun oldubittiye getirilerek değiştirilmesi kabul edilemez. Güç kullanarak egemenlik sağlama girişimi ateşle oynamaktır. Söz konusu kriz, mukaddesatı koruma konusunda birlik ve beraberliğin tek çözüm olduğunu göstermiştir. İşgalci devletin bu krizi ve sonuçlarını iyi okuyacağını umarım."

Toplantıda Ürdün, Fas ve Filistin dışişleri bakanları da söz aldı. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safti konuşmasında, İsrail’in uygulamalarından vazgeçmesini ve Mescid-i Aksa’da durumun eski haline tekrar dönmesiyle ilgili tutumunu memnuniyetle karşıladığını dile getirerek, Filistin halkının kahramanca direnişini "Müslüman ve Hristiyanların mukaddesatına sahip çıkma" adına "tarihi" olarak nitelendirdi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ülkesinin Filistin halkının direnişini desteklediğini ifade etti. Burita, "Filistin halkının kahramanca direnişi ihtilal güçlerini geri adım attırdı ve Mescid-i Aksa’daki ihlallerden vazgeçmeye zorladı." dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ise "Kudüs halkı Arap ve Müslümanların onurunu korumuş ve Filistin davasını tekrar gündeme taşımayı başarmıştır." İfadelerini kullandı.

21 Arap ülkesinin dışişleri ve devlet bakanları seviyesinde temsil edildiği bugünkü toplantıya, Katar’ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan Bin Saad el-Merihi’nin de katılması dikkat çekti.

Kudüslü alimler, İsrail'in Müslümanların Mescid-i Aksa'ya yönelik taleplerini yerine getirmesinin ardından bugün Aksa'ya girme çağrısı yapmıştı.

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti. İsrail Güvenlik Kabinesinin verdiği karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler sökülerek kaldırılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.