İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler
Elazığ ve Batman'da sivil toplum kuruluşları cuma namazı sonrası yaptıkları açıklamalarla, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasına tepki gösterdi

ELAZIĞ/BATMAN (AA) - Elazığ ve Batman'da sivil toplum kuruluşları cuma namazı sonrası yaptıkları açıklamalarla, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasını protesto etti.

Elazığ İmam Hatipler Derneği (ÖNDER) ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) önderliğinde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplanan kalabalık, ellerinde Filistin ve Türk bayraklarıyla tekbir getirip ''Kahrolsun İsrail, Mescid-i Aksa'ya selam direnişe devam, Zalimler için yaşasın cehennem'' şeklinde sloganlar attı.

Daha sonra Filistinli Müslümanlar için dua edildi.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Elazığ İmam Hatip Mezunları Derneği Başkan Vekili Osman Cem Karahüseyinoğlu, Mescid-i Aksa'nın müslümanların ilk kıblesi olması açısından tüm İslam alemi için büyük önem taşıdığını anımsattı.

Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail'in bu kez de zulüm ve baskılarını Mescid-i Aksa üzerinden yürüttüğünü belirten Karahüseyinoğlu, şöyle konuştu:

''Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize yapılan zulme hep birlikte tüm İslam alemi olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. 3 gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ile kapıya konulan metal arama dedektörleriyle sınırlı şekilde ziyarete açılmıştır.''

Kudüs'te 1948'den beri süre gelen işgal, baskı ve zulümlerin sadece Filistin halkına değil, tüm Müslümanlara karşı yapılan bir saldırı olduğunu ifade eden Karahüseyinoğlu, şöyle devam etti:

''Burada bu bildiriyle Müslümanlar olarak görevimizi yapıyor ve uyarıyoruz. Bizim dilimiz ki gönüllerde dualarla bir olup Allah'ın izniyle zalimlere lanet olarak yağar. Anlamamakta direniyorlar. Biz Allah'tan başka kimseden korkmayız. Bu zulüm devam ederse güçlenmeye devam edip zalimlere kabus oluruz. Kardeşlerimizin canını yakanlar ve İslam düşmanlığı yapanlar her daim enselerinde bizim nefesimizi hissederek korku solurlar.''

Programa, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Memur-Sen Elazığ İl Başkanı İbrahim Bahşi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

- Batman

Batman'da Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesi öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrası Gülistan Caddesi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyelerince İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatması protesto edildi.

Türkçe, Kürtçe, Arapça pankart ve dövizlerin açıldığı gösteride, "Kahrolsun İsrail", "Kudüs halkı yalnız değildir", "Müslüman uyuma Kudüs'e sahip çık", "Müslüman uyuma namusuna sahip çık" sloganları atıldı, tekbirler getirildi.

Ortak basın açıklamasını okuyan Mustazaflar Cemiyeti Başkan Yardımcısı Nurettin Teymur, tüm Müslümanları Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmaya davet etti.

Mescid-i Aksa'da Müslümanların namaz kılmasına engel olan, Mescid-i Aksa'nın önünde Müslümanları şehit eden siyonist terör çetesi İsrail'i şiddetle lanetlediklerini vurgulayan Teymur, "Müslümanları ilk kıble olan Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmaya çağırıyoruz. İşgal çetesinin bu haydutça eylemlerini asla kabul etmeyeceğimizi ilan ediyor, tüm Müslümanları tepki vermeye davet ediyoruz." dedi.

İsrail'in Kudüs'te yaptığı çalışmalarla Kudüs'ü Yahudileştirmeye çalıştığını belirten Teymur, şöyle devam etti:

"Mescid-i Aksa'nın altında dev tüneller kazarak Müslümanların ilk kıblesini yıkma arzusunu açıkça ortaya koyduğunu hepimiz biliyoruz. Ümmetin tepkisizliğinden cesaret alan haydut çetenin işi giderek çığırından çıkardığını ve azgınlığını Müslümanların Mescid-i Aksa'da namaz kılmalarını engellemeye kadar götürdüğünü esefle görüyoruz. Bir gün Kudüs'te namaz kılacağız. Biz o günlere yetişemezsek bile çocuklarımız yetişecek. Çocuklarımızı Mescid-i Aksa ile büyüteceğiz. Mescid-i Aksa sadece orada yaşayanlar değil tüm Müslümanlar için önemlidir. Allah bize özgür Kudüs'te, Mescid-i Aksa'da namaz kılmayı nasip etsin."

Müslüman gençlerin Mescid-i Aksa'nın bahçesinde vahşice katledildiğini dile getiren Teymur, Müslümanların sessiz kalması durumunda Mescid-i Aksa'nın yıkılmayla karşı karşıya kalacağını aktardı.

Teymur, şunları kaydetti:

"Nureddin Zengi ve Selahaddin-i Eyyubi'nin torunları olarak silkinmeli, sorumluluğumuzun farkında olmalıyız. Kudüs'ün sadece Arapların beldesi değil, tüm Müslümanların toprakları olduğunu unutmamalıyız. Müslümanların Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmak için aralarındaki ihtilafları bitirip birleşmeleri gerekir. Bu cuma günü tüm Müslümanları bu vahşete karşı seslerini yükseltmeye çağırıyor, Müslümanları Filistin'in, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu için duaya davet ediyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.