İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallleri

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallleri
Vakıflar, Kutsallar ve İslami İşler Konseyi:-"Mescid-i Aksa tüm bölümleri, avlusu ve mescitleriyle birlikte 144 dönüm alanı kaplamaktadır ve Müslümanlara özel bir camidir. Yahudilerin burada hiçbir hakkı yoktur"

KUDÜS (AA) - Ürdün Vakıflar Bakanlığına bağlı Vakıflar, Kutsallar ve İslami İşler Konseyi, Mescid-i Aksa'nın tüm bölümleri, avlusu ve mescitleriyle 144 dönüm alanı kapladığını ve Müslümanlara özel bir cami olduğunu belirtti, Yahudilerin burada hiçbir hakkının olmadığını ifade etti.

Konseyden yapılan açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa ile Aksa'nın kapısını, avlusunu tutan "Murabıt" olarak tanımlanan Filistinlilere yönelik ihlalleri artırarak sürdürdüğüne ve mescidin bir kısmında kontrolü sağlamaya çalıştığına dikkat çekilerek, gelecek ay içerisinde kutlanacak çeşitli Yahudi bayramları nedeniyle İsrail'in mescidi hedef alan saldırılarını arttırmasından endişe edildiği kaydedildi.

Açıklamada, işgal yönetiminin Mescid-i Aksa'ya ilişkin hiçbir direktifinin kabul edilmeyeceği belirtilerek, "Mescid-i Aksa tüm bölümleri, avlusu ve mescitleriyle birlikte 144 dönüm alanı kaplamaktadır ve Müslümanların camisidir. Yahudilerin burada hiç bir hakkı yoktur. Mescidin yönetim ve restorasyon çalışmalarının yetkisi İslami Vakıflar Dairesine aittir" denildi.

Aksa'nın doğusunda kapalı tutulan Rahmet Kapısı'nın da mescitten ayrılmaz bir parça olduğu ifade edilen açıklamada, İslami Vakıflar dışında kimsenin bu konuda yetkisinin olmadığı vurgulanarak, Mescid-i Aksa ve burada namaz kılanlara hizmet için Rahmet kapısının açılması için çaba harcanması çağrısında bulunuldu.

Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mart 2013'te, Ürdün'e "Kudüs'ü ve kutsal değerleri koruma hakkını" veren anlaşmayı imzalamıştı. Ürdün ayrıca 1994 yılında İsrail ile imzalanan Vadi Araba Barış Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu olma hakkını korurken, Ürdün Vakıflar Bakanlığı çatısı altında 300'ü Mescid-i Aksa muhafızı olmak üzere Kudüs'te 850 kişi görev yapıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.