ISSG İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı

ISSG İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı
BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura:- "Bazı bölgelere yeni yardım konvoyu ulaştırılamaması yüzünden toplantıdaki herkesin hayal kırıklığı yaşadığını, yenilmişlik hissettiğini inkar edemem"- "Şu ana kadar Duma, Daraya, Harasta'ya ulaşamadık. Ayrıca Muadda

CENEVRE (AA) - BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de Duma, Daraya ve Harasta'ya insani yardım ulaştırılmamasının, insani yardım akışında artış bekledikleri bir dönemde kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) çatısı altındaki İnsani Erişim Çalışma Grubu'nun toplantısından sonra BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen de Mistura, "Çeşitli uluslararası belgelerde 'kuşatma altında' olarak teşhis edilen bazı bölgelere yeni yardım konvoyu ulaştırılamaması yüzünden toplantıdaki herkesin hayal kırıklığı yaşadığını, yenilmişlik hissettiğini inkar edemem. Şu ana kadar Duma, Daraya, Harasta'ya ulaşamadık. Ayrıca Muaddamiye, Fua ve Kafraya için de daha fazla şey yapmamız lazım." diye konuştu.

"Ancak resim bütünüyle negatif değil. Bu ulaşması zor veya kuşatılmış bölgelere ulaşmakta ısrarcı olmamız gereğinin yanında Suriye’de pek çok şeyin yapıldığını hatırlamalıyız" ifadesini kullanan de Mistura, şu ana kadar 5,7 milyon Suriyeliye BM ve sivil toplum kuruluşları tarafından gıda, 1 milyonuna da şubat ve martta gıda dışı yardım ulaştırıldığı bilgisini verdi.

- Deyru'z Zor'a havadan yardım

Deyru'z Zor bölgesine sonuncusu bugün olmak üzere peş peşe üç kez havadan yardım ulaştırıldığını belirten de Mistura, sonraki yardımın gıda yanında tıbbi malzeme de içereceğini kaydetti.

De Mistura, Daraya bölgesine havadan yardımın düşünülüp düşünülmediği ile ilgili soruya, "Daraya’ya havadan yardım bugünkü toplantıda bir üye tarafından gündeme getirildi. Bir başkası da destekledi. Ama fazla tartışmadık." yanıtını verdi.

Suriye'deki tutukluların serbest bırakılmasıyla ilgili olarak da görevlendirilecek bir kişinin sadece bu konuyu takip etmesini düşündüklerini belirten de Mistura, "Sadece tutukluların değil, kaçırılanların serbest bırakılması için de uğraşacağız. Bu, bir tarafa bırakılabilecek bir konu değil. Karmaşık bir konu ama ilerleme kaydetmek için bastıracağız" dedi.

- Palmira'daki durum

Palmira'daki duruma da değinen de Mistura, yakında mayından arındırılma çalışmasının başlayacağını bildirdiği bölgeyle ilgili olarak, "Uluslararası toplum bu önemli bölgenin en azından güvenlik açısından eski haline getirilmesini bekliyor" ifadesini kullandı.

De Mistura, bu hafta Şam'da gerçekleştirdiği temaslarda rejimin Suriye halkına verilecek tıbbi malzemelere koyduğu sınırlamayı gündeme getirdiğini belirterek cerrahi ekipman, atropin ve sakinleştirici haplarla ilgili kısıtlamanın sezaryen ekipmanları için gevşetilmesinin sağlandığını söyledi. De Mistura, "Biz cerrahi ekipman konusunda hala kaygılıyız çünkü bunlar sadece askeri amaçla kullanılmıyor. Çocuklar için de kullanılabilir ve kullanılmalı da." diye konuştu.

De Mistura Suriye'de çocuklara aşı ulaştırılmasının da 24 Nisan'da başlamasını beklediklerini belirtti.

Staffan de Mistura, İnsani Erişim Grubu toplantısında dün Hama'da düzenlenen roketli saldırıda hayatını kaybeden doktor Hasan al-Araj'ın da toplantıda gündeme geldiğini aktardı.


ISSG İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı

ISSG İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.