İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, stajyer öğrenci maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, 65 yaş ve engelli aylığı ne kadar oldu?

İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, stajyer öğrenci maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, 65 yaş ve engelli aylığı ne kadar oldu?
 Muhabir
Asgari ücretin artmasıyla birlikte 2024 yılında birçok şeye de zam gelecek. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, stajyer öğrenci maaşları, askerlik ve doğum borçlanmaları, 65 yaş aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri ve GSS primleri de artacak.

2024 yılında yeni asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte, milyonlarca asgari ücretli çalışanı, emekliyi, emekli olmak isteyenleri ve toplumun çok sayıda kesimini ilgilendiren bir dizi ekonomik değişikliği beraberinde getirdi. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte, asgari ücretle ilgili süreç tamamlandı. Bu durum işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, askerlik ve doğum borçlanması gibi ücretlerin tavanında da artışa neden oldu.

ASGARİ ÜCRET KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

Asgari ücretli bir çalışanın bir yıllık çalışması sonucunda hak ettiği brüt asgari ücret tutarındaki kıdem tazminatı, 20 bin 2 liraya çıkıyor. Kıdem tazminatı tavanı ise hala belirlenmeyip, ocak ayında güncellenecek ve şu an için 23 bin 489 lira olarak uygulanıyor.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALT VE ÜST SINIRI NE KADAR OLDU?

Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneği alt sınırı 7.940,33 TL, üst sınırı ise 15.880,66 TL seviyelerine yükselecek. Sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan işsizlik ödeneği, yeni asgari ücretle birlikte artış gösterecek.

STAJYER ÖĞRENCİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

Staj yapan lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle birlikte artacak. Stajyer maaşları, en az 3.420 TL olarak uygulanırken, yeni asgari ücretle birlikte bu tutar 5.099,71 TL'ye yükselecek.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR OLDU?

Asgari ücretle birlikte, emekli olmak isteyenler için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da arttı. Günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az olmamak üzere belirlenen bu tutarlar, asgari ücret artışıyla birlikte yeniden güncellendi. Şu anda 143.08 TL olan prim tutarı yılbaşındaki artışla birlikte 213,18 TL’ye çıkacak.

65 YAŞ VE ENGELLİ AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Yeni asgari ücretle birlikte, 65 yaş aylığı 4.747 TL'ye çıktı. Engellilik durumuna göre belirlenen aylık tutarlar da değişti. Engel oranı yüzde 40-69 arasında olanların maaşı 3912 lira, yüzde 70 ve üzeri olanların maaşı 5685 lira, 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 lira oldu.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ NE KADAR OLDU?

İsteğe bağlı sigorta primleri, en düşük 6.399 TL ve en yüksek 48.005 TL olarak belirlendi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ NE KADAR OLDU?

Genel Sağlık Sigortası primleri aylık 599,44 TL, yıllık ise 7.200 TL olarak güncellendi.

SGK TABAN VE TAVAN PRİMLERİ NE KADAR OLDU?

Asgari ücret değişikliğiyle birlikte, çalışanlar için ödenen prime esas kazançların tabanı 13.414 TL, üst sınırı ise 100.605 TL olarak güncellendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.